Az államtitkár szerint 100 katás vállalkozó ül az irodában, ahol korábban 100 alkalmazott volt

2020.03.06. 09:21

Jelenleg a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) a legnépszerűbb adófajta, 391 ezren választották, de azok a cégek, amelyek a szabályokat kijátsszák, indokolatlan versenyelőnyre tesznek szert – ismételten erről beszélt az MTI összefoglalója szerint Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer szerint a nagy népszerűség mögött egyre több esetben rejtett munkajogviszony áll, és azok a cégek, amelyek – kijátszva a szabályokat – katás egyéni vállalkozókat vesznek fel dolgozni, versenyelőnyre tesznek szert.

Az államtitkár szerint ahol korábban 100 munkavállaló volt az irodában, ott most 100 katás ül.

Izer Norbert hangsúlyozta: az adótörvények módosításakor fontos a szakmai konzultáció, az Adótanácskozás az a szakmai fórum, amely már 2018 óta folyamatosan segíti ebben a Pénzügyminisztériumot. A résztvevők egyetértettek abban, hogy szűkíteni kell a jogszabálysértők mozgásterét.

Izer Norbert elmondta, hogy a foglalkoztató sokat kockáztat, ha munkavállalóját katásként alkalmazza.

A jogviszony átminősítésekor ugyanis a magánszemély, azaz a katás vállalkozás csak az elmaradt 15 százalékos mértékű szja megfizetésére kötelezhető, de az ezzel összefüggésben megállapított adóbírságot, késedelmi pótlékot a munkáltató köteles megfizetni.

A magánszemélyt terhelő le nem vont járulék esetében pedig az adóbírságon és a késedelmi pótlékon felül az adóhiány megfizetésére is a munkáltató köteles. Ezek mellett a meg nem fizetett szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos jogkövetkezményekkel (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) is számolnia kell a foglalkoztatónak.