4,4 százalék lett a februári infláció

2020.03.10. 11:52

Az éves fogyasztói árindex januárhoz képest 0,3 százalékponttal februárra 4,4 százalékosra csökkent. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 4,1 százalékosra, illetve 3,8 százalékosra emelkedett – közölte a jegybank kedden. 

A Magyar Nemzeti Banknak a februári inflációs adatokhoz fűzött keddi elemzése szerint az infláció csökkenését az üzemanyagárak mérséklődése magyarázza.

Az üzemanyagok ára januárhoz képest februárban 4,3 százalékkal csökkent, az áremelkedés éves üteme pedig a januári 13,5 százalékosról 7,7 százalékosra mérséklődött.

Az MNB által számított és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók alig változtak: a keresletérzékeny termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,3 százalékra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja nem változott az előző havi 3,4 százalékhoz képest.

Az adószűrt maginfláción belül a piaci szolgáltatások inflációja 5 százalék közelében stabilizálódott, míg az iparcikkek árindexe továbbra is mérsékelt maradt. A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai tovább növekedtek februárban, amit elsősorban a feldolgozott hús- és a tejtermékek áremelkedése magyarázott. A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai a világpiaci árakkal összhangban tovább nőttek, ami leginkább a sertéshús, illetve a friss zöldségek és gyümölcsök árában jelent meg.

Ahogy arról a januári rekordmagas infláció kapcsán megemlékeztünk, az infláció minden jel szerint most már tényleg beindul, bár a világgazdaságban sok a bizonytalanság; többek között a koronavírus kapcsán sem teljesen egyértelmű, hogy inkább inflatórikus, vagy mérséklő hatása lesz az árakra.