Bajban van a Wizz Air a koronavírus miatt

2020.03.10. 22:38 Módosítva: 2020.03.11. 09:09

Legalább az ötödével csökkenti a kapacitását és több területen is leépítéseket jelentett be a Wizz Air - írja a Magyar Hang, egy belső levelezés alapján. A légitársaság vezérigazgatója, Váradi József által írt levélben arról tájékoztatják a dolgozókat, hogy a cég történetében példátlanul komoly visszaeséssel számolnak az április-júniusi negyedévben a koronavírus-járvány miatt. Váradi ugyanakkor hozzáteszi, hogy reményei szerint júliustól ismét teljes kihasználtsággal fog működni a cég.

A levél szerint a kirúgások a vezetőséget sem kímélik, a korábbi 46 fő helyett 38-an maradnak, ami 17 százalékos leépítést jelent. Azonnali hatállyal felmondták továbbá a hallgatói és gyakornoki szerződéseket, felfüggesztik a pilóták és egyéb szakemberek toborzását, törlik a bérkompenzációt és fizetés nélküli szabadságot kínálnak számos állományban maradó alkalmazottnak. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy megpróbálják újratárgyalni a beszállítókkal kötött szerződéseket és kitolni fizetési határidőket is. A működési és beruházási kiadásokat  külön felülvizsgálat után hagyják csak jóvá, és napirenden van a repülőgép-beszerzések kifizetésének átütemezése is. 

"A mai helyzet fájdalmas az egész iparág számára, beleértve a Wizz Air-t is, ám a társaság helyzete stabil a magas készpénzállománynak köszönhetően, ami segít átvészelni a válságot. Nagyon erős likviditási pozíciónk van ahhoz, hogy strukturális nyertesként lábaljunk ki a krízisből. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás és a SARS-vírusjárvány tapasztalatai szerint féléves krízisidőszakkal kell számolnunk" – értékelte a helyzetet a Wizz Air vezérigazgatója.

A Magyar Hangnak nyilatkozó iparági szakértők szerint óriási bajban van a fapados légitársaság, mert nagyon érzékeny ügyfélkörre épít, és a koronavírus miatt egyik napról a másikra eltűntek a fogyasztók, gyakorlatilag nullához közelít az utazási kedv. 

A másik nagy probléma, hogy a fapados légitársaságok működési modellje a nagy cash flow-ra épül, vagyis gyorsan változik a cég készpénzállománya: rengeteg pénzt fizet ki a beszállítóinak, és alvállalkozóinak, amit jó esetben a folyamatosan befolyó jegybevételekből fedez. A modell addig jól működik, amíg állandó a forgalom, cserébe azonban egy 10-20 százalékos visszaesés is azonnali gondokat okozhat. 

Egy másik szakértő szerint a Wizz Air készpénz-állományának jelentős részét az április végén induló utazási főszezonban szedi össze, így pont a legfontosabb időszak fog kiesni a légi iparban. Az már biztosan látszik, hogy legalább féléves krízisre kell számítani, azaz a legnagyobb bevételt generáló időszak fog kiesni a globális légiiparban.

A leépítésekkel kapcsolatban írtunk a Wizz Airnek, amint válaszolnak frissítjük a cikket. 

A Wizz Air megerősíti, hogy a koronavírus terjedése miatt csökkenő kereslet jelentős hatással van a légitársaság működésére, ahogy a légi közlekedés sok más szereplőjére is szerte a világon.

Mint az elvárható, a Wizz Air menedzsmentje azonnal megtette a szükséges lépéseket a vállalat megóvása érdekében, hogy a jelenlegi globális egészségügyi vészhelyzet közben és annak lezárulta után is fenntarthassa alacsony viteldíjait és magas színvonalú szolgáltatását.

Más légitársaságokkal ellentétben a Wizz Air jelentős készpénztartalékokkal rendelkezik, ezért a most meghozott intézkedésekkel együtt képes lesz sikeresen átvészelni a következő időszakot, és ezáltal megvédeni a több ezer alkalmazottjának munkahelyét, valamint a vállalat stabil működését.

– írják válaszukban.

(forrás: MagyarHang)