Már teljesen bezuhant a hazai rendezvényszervezés

2020.03.11. 16:41

Az idei évnek szép kilátásokkal futottunk neki, és még februárban is kifejezetten jól ment az iparágnak. Aztán március első hetében hazánkba is megérkezett a vírus, csak a múlt héten 130 rendezvényt mondtak le, hozzávetőlegesen 200 ezer ember részvételével.

– mondta Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (Maresz) elnöke, aki egyben a Hungexpo vezérigazgatója is.

Ez alatt elsősorban vállalati rendezvényekre, szakkiállításokra vagy mondjuk konferenciákra érdemes gondolni, nem a tisztán szórakoztatóiparra, a koncertekre, színházi vagy cirkuszi előadásokra, profi sporteseményekre.

„Márciusban lényegében nullára csökkentek a hazai és a külföldi szervezésű események, a hagyományos vállalati rendezvények, a kiállításipar, az üzleti turizmus igen hamar bezuhant.” – mondta még el Ganczer Gábor.

Ganczer Gábor
Ganczer Gábor
Fotó: Mónus Márton / MTI

Ősztől lábalhatnak ki a válságból

A szövetségnél azzal számolnak, hogy szeptembertől jöhet a kilábalás a válságból, akkor is fokozatosan. De az elnök hangsúlyozta, hogy olyan gyorsan változnak az esmények, hogy nem lehet igazán biztosra ígérni semmit:

Csehországban például keddtől betiltottak minden 100 főnél nagyobb rendezvényt. Franciaországban az ötezer fő feletti, zárt térben tartott rendezvényeket tiltották be először, majd nemrég levitték ezerre. Svájcban egyből ezerről indultak, elmaradt így a Genfi Autószalon is. A nagy berlini turisztikai kiállítást, az ITB-t is röviddel a megnyitó előt fújták le. Nagyon gyorsan változhatnak a feltételek.

Ha nem a szabályozó tiltja be rendezvényt, akkor általánosságban azért legalább a két héttel az adott rendezvény előtt illik bejelenteni, ha mégse lesz megtartva. Így jó esetben a résztvevők, kiálítók sem verik magukat felesleges költségekbe.

Májusi-június rendezvények azért még szerepelnek a naptárban, kivárnak a rendező cégek, de mindenki készül vészforgatókönyvvel is. Mi a Hungexpónál is arra törekszünk, hogy ha most nem lehet megtartani egy eseméynt, akkor ne töröljük teljesen, hanem halasszuk későbbre, hátha akkor meg lehet őket tartani. A Construma építőipari kiállításunkat, pl. április elejéről június közepére halasztottuk.

Segítséget kérnek

A tervezett szeptemberi kilábalásig az államtól is segítésget kér a szövetség.

Mivel a munkaerő a legnagyobb érték, ezért közös teherviseléssel szeretnénk elérni, hogy ne legyenek tömeges elbocsátások a mostani helyzet miatt. Járulékcsökkentést, átütemezést vagy más könnyítést szeretnénk, hogy az ágazatban dolgozó emberek ne kerüljenek az utcára. Másrészt a rendezvényszervező cégek hiteleinél is hasznos lehet az állami segítség, hogy ne emiatt menjenek most csődbe a vállalatok. 

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen létrejött már egy munkacsoport, amiben egyéb érintettek mellett a Maresz is tag, velük szeretnének sürgősen, már a hétvégére érdemi javaslatot tenni a kormány döntéshozói elé.