Évtizedek óta nem volt ilyen rossz nap a tőzsdéken

2020-03-12T203516Z 109824000 RC2KIF9SUTOZ RTRMADP 3 USA-STOCKS-C
2020.03.12. 22:33 Módosítva: 2020.03.20. 13:22

A koronavírus várható kezelése okozta bizonytalanságot Donald Trump amerikai elnöknek sikerült azzal még váratlanul megfejelnie, hogy leegyszerűsítve egy hónapra kitiltotta az USA-ból az európaiakat. Pontosabban mindenkit, aki az érkezést megelőző 14 napban a Schengeni-övezethez tartozó országokban járt, kivéve az amerikai állampolgárokat és családtagjaikat. Az Egyesült Királyságra így ez egyébként nem vonatkozik.   

A fejleményekre reagálva a nagy európai tőzsdék százalékpontban két számjegyű esést hoztak össze, írja a Reuters. Európában az olasz tőzsde emelkedett ki negatív irányba, 17 százalékos mínuszban zárt.  Azt lehet mondani, hogy egyelőre az Európai Központi Bank és az amerikai Fed likviditásnövelő lépései sem hoztak eredményt. A Fed egyébként akár több mint egy billió dollárt is hajlandó megmozgatni likviditásnyújtó repo-ügyletei keretében, amik lényegében nagy léptékű, rövidebb távú segítségként is felfoghatók. 

Az amerikai S&P 500  részvényindex is 9,5 százalékos esést hozott össze, a Nasdaq composite index 9,4 százalékos mínusszal zárt. A Dow Jones tíz százalékpontos esése

a legnagyobb tőzsdei zuhanásuk 1987 óta,

írja a Guardian

A United Airlines részvényei például 25 százalékot estek egy nap alatt a Delta amerikai légitársaságé 21 százalékot vagy a Spirit légitársaság papírjai 33 százalékot. Vagy az európai részvényekből álló Stoxx Europe 600 fennállása legnagyobb napi veszteségét hozta össze 11,5 százalékos bezuhanásával. 

Az irányadó Brent olaj ára 7,2 százalékot esett, hordónként 33,22 dolláron áll, mivel jelentős keresletcsökkenésre számítanak a szereplők, különösen a légi közlekedésben.   

„Túl vagyunk a dolgok logikus, matematikai megközelítésén” – mondta Steven Dudash, a Chicago-i IHT Wealth Management elnöke a Wall Street Journalnak. 

Totális túlreagálás zajlik, a bizonytalanságtól való félelem miatt.  

– mondta még a lapnak.

„Ami igazán kell, az a bizalomépítés” – mondta Hani Redha, a londoni PineBridge Investment portfóliómenedzsere.

Ami úgy jön létre, ha részletesen tájékoztatják (a szabályozók -–a szerk.) a piacokat arról , hogy mit látnak, és mit csinálnak, hogy azt a benyomást keltsék, hogy egy minden részletre kiterjedő megközelítést alkalmaznak.

Edward Park, a Brooks Macdonald helyettes befektetési vezetője szerint 

a piacok egyszerűen nem tudják, hogy mik a következő lépések a vírus terjedésével kapcsolatban.

Szerinte bármilyen élénkítő intézkedés ellenére az első két negyedévben mindez vissza fogja vetni a globális növekedést. 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke egyébként az eurózóna vezetőinek összehangolt segítségét kérte a koronavírus okozta jelentős sokk kezelésében, hogy a járvány hatásai csak átmenetiek lehessenek. Ez egyebek mellett várhatóan azt is jelenti majd, hogy több pénzt fognak költeni az érintett kormányok.

(Borítókép: Kereskedők a New York-i tőzsdén 2020. március 12-én. Fotó: Brendan Mcdermid / Reuters)  • Hírek
  • Bankszámla