Akár a cafetériából is vásárolhatnak maguknak szabadságot a szülők

2020.03.13. 21:55

Most, hogy a világ számos különböző országa után Magyarországon is elrendelték az iskolák bezárását, várhatóan sok dolgozó szülő fog a munkáltatójához fordulni azért, hogy biztosítsanak neki lehetőséget gyermeke felügyeletére.

A munkavállalók ezt akkor kérhetik, ha olyan 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek a saját háztartásukban, akit az iskolabezárás érint, és rajtuk kívül a saját háztartásban nincs más cselekvőképes személy, aki a gyermek felügyeletét elláthatja - olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértőinek összefoglalójában

A szakértők szerint az iskolák bezárásával kapcsolatban a munkavállalók legfőbb tudnivalói az alábbiak:

  • A Munka törvénykönyve szerint rendkívüli esetben van lehetőség arra, hogy a munkavállaló mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól. (Ez azonban csak egy rövid távú megoldás lehet, hiszen ebben az esetben a távollét idejére nem jár fizetés.)
  • Az éves szabadság terhére kérhetnek szabadságot a szülők.
  • Kérhetnek rendkívüli fizetés nélküli szabadságot is, ebben az esetben azonban erre az időtartamra a szülő nemcsak fizetést nem kap, nem lesz társadalombiztosítása sem.
  • Azok a szülők, akiknek a munkáltatója cafeteria rendszert tart fenn,  az éves cafeteria terhére is vásárolhatnak szabadnapokat.
  • Ebben az esetben a munkáltatóval kell megállapodni arról, hogy mennyi az adott szabadnap „ára” és az így igénybevett szabadnapok által felhasznált összeggel arányosan csökkentik az éves cafeteria keretet.
  • A távolléttel kapcsolatosan természetesen továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a munkáltató a szülők számára otthoni munkavégzést rendeljen el.