Szakad a tőzsde, megzuhant a forint árfolyama, az euró már 348 forintnál jár a devizapiacon

GettyImages-136622762
2020.03.16. 12:01 Módosítva: 2020.03.16. 15:06

Ma délelőtt némi erősödés után újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, délután már 347,72 környékén is járt. A hétvége előtt is már hajszálnyira volt korábbi mélypontjától, az eddigi rekordárfolyam 340,6 körül volt az euróval szemben.

Kapkodnak a befektetők

Török Lajos, az Equilor Zrt. vezető elemzője szerint a koronavírus-krízis a tőkepiacon kapkodássá csapott át, amit a hétvégi kamatdöntések, a globális tőzsdei zuhanás jelképezett.

A forintpiacán annyira kiszáradt a likviditás, hogy voltak pillanatok, amikor az euróval szemben 343 és 350 volt az eladási és a vételi oldal. Az MNB öntött némi likviditást a piacra, majd bejelentette a vállalati hitelvisszafizetési moratóriumot. Ez arra utal, hogy a jegybank igyekszik megelőzni a vállalati csődhullámot (nem kzárt, hogy ezzel kapcsolatban lakossági intézkedések is következnek).

Minden zuhant

A globális befektetési piacon most szinte minden befektető a stabilabb dollár- és eurókészpénz felé mozog, sajnos ilyenkor kiderül, hogy sem a forint, sem a zloty, de még a cseh korona sem számít hard devizának. Zuhant a vállalati kötvények piaca, a részvénypiac, még az arany és az ezüst ára is.

Amikor ugyanis valakinek veszteségeket kell rendeznie (amikor jönnek az úgynevezett margin callok), akkor mindent elad, amit tud, a legértelmesebb pozíciókat is fel kell számolni.

Rég volt már ilyen

A részvénypiac felett pedig az ETF-ek vették át a hatalmat, ahogy esik a piac, úgy az indexkövető termékekből minden részvényt el kell adni. A légitársaságok azért így is alulteljesítők, hiszen lehetsz te bármiyen remek vállalat, ha fél évig nincsen repülés, akkor tényleg nincsen repülés fél évig.

Ilyen árszinteket nagyon régen láttunk utoljára. Olaszország vezeti az áresést, de a német, a francia, vagy a brexit átal is sújtott Nagy-Britannia indexei is összeomlanak éppen. Az árupiacon pedig a legijesztőbb talán az, hogy a világ legfontosabb alapanyaga, az olaj az amerikai WTI-jegyzésben már 30 dollár / hordó alá is beesett.

,A következő napokban is elsősorban a nemzetközi hangulat függvényében alakulhat a forint árfolyama, nem kizárt, hogy látunk majd új történelmi mélypontot. 

(Borítókép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images)