Távozik a tőzsdéről az Elmű-ÉMÁSZ

2020.03.16. 08:42 Módosítva: 2020.03.16. 10:17

Több mint húsz év után kivezetik a tőzsdéről az Elmű és az ÉMÁSZ részvényeit, miután azok az E.On Hungáriához kerülnek, amely él azzal a jogával, hogy a megmaradt részvényeseket kiszorítsa, kedvező ár megfizetése mellett. A Magyar Nemzet cikke szerint holnap lesz az utolsó kereskedési nap, 20-án pedig törlik a részvényeket a kereskedési listáról.

A lap felidézi, hogy tavaly szeptemberben hagyta jóvá az Euró­pai Bizottság, hogy a német E.On cégcsoport felvásárolja az Elmű–ÉMÁSZ-t is tulajdonló Innogy energetikai vállalat részvényeinek többségét. Az eladó az Innogy anyavállalata, az RWE.

Magyarországon a lakossági fogyasztók mintegy kilencven százaléka tartozik az E.Onhoz.

Az Elmű–ÉMÁSZ Pest megyében és Észak-Magyarországon szolgáltat, míg maga az E.On az Észak- és a Dél-dunántúli, valamint a Tiszántúli Áramhálózati Kft.-t üzemelteti. A fennmaradó hányadba az NKM Nemzeti Közművek ügyfelei tartoznak.

Az ügylet keretében az E.On Hungária felvásárlási ajánlatot tett a részvényekre az Elmű esetében 34 585 forintos, az ÉMÁSZ esetében 31 701 forintos áron: mindkét ajánlat jóval meghaladta a korábbi árakat, egyúttal az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket is. Ezek után az E.On anyavállalat megszerezte az MVM tulajdonrészét is a társaságokban, így leányvállalatával, az Innogyval együtt a tulajdoni hányada kilencven százalék fölé került a társaságokban.