Leáll a Suzuki és a Mercedes-gyár is

D  TT20120420166
2020.03.18. 10:12 Módosítva: 2020.03.20. 13:16

A koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaink egészségének és biztonságának védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött

– jelentette be az autógyártó.

Valamennyi munkatársunknak köszönjük a kialakult helyzet rugalmas és együttműködő kezelését. A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre

– zárul a közlemény. 

Az üzem hétfőtől tervezett leállása 3200 dolgozót érint.

A leállás bejelentése nem volt váratlan, hiszen a járvány mind a munkaerő, mind a beszállítók szintjén komoly fennakadásokat okoz, ráadásul a sok embert egy légtérben foglalkoztató összeszerelő üzemek komoly fertőzési kockázattal járnak. 

Pár nappal ezelőtt már komoly átszervezéseket jelentettek be, akkor úgy döntöttek, hogy a gyárban nem lesz esti műszak, a gyakornokokat elküldik, nem járnak a céges buszok Budapestről és Szlovákiából. Ezután jelentették be a teljes leállást.

A koronavírus-járvány okozta gondok miatt az elmúlt napokban már több magyarországi autógyár is bejelentette a leállást. A szentgotthárdi Opel motorgyár és a győri Audi-gyár is leállította a termelést.

Az Audi kedden erősítette meg, hogy az ingolstadti, brüsszeli és mexikói üzemei mellett a győri Audi-gyár is felfüggeszti a termelést, az újranyitásról és a dolgozók kompenzációjáról később adnak ki közleményt. A Volkswagen-csoport, amely alá az Audi is tartozik egyébként, bejelentette, hogy ideiglenesen egész Európában felfüggeszti a termelést.

Leáll a kecskeméti Mercedes is

A Mercedest leszámítva szerda délelőttig az összes hazai autógyár bejelentette a leállást, 11 óra után viszont a Daimler is bejelentette azt, amit már az elmúlt két napban sejteni lehetett: leáll a kecskeméti Mercedes-Benz gyár. A döntés több mint 4000 munkavállalót érint.

A Mercedes közleménye szerint egyelőre két hétre szakítják meg a termelést, aztán, ha a helyzet nem javul, meghosszabbítják a leállást.

Az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus világjárvány miatt a Daimler kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el. Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében.

Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát. 

Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe. 

A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését.

- írja közleményében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

(Borítókép: Alkalmazottak egy személygépkocsi karosszériáját szerelik össze a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!