Mindhárom nagy amerikai autógyár leáll a koronavírus miatt

2020.03.18. 20:15 Módosítva: 2020.03.20. 13:15

A nagy detroiti autógyárak (a General Motors, a Ford és a Fiat Chrysler) együttesen határoztak összes amerikai gyáruk ideiglenes leállításáról, a koronavírus-járvány amerikai terjedése miatt. A döntést a szakszervezetek kényszerítették ki, és összesen több mint 150 ezer munkavállalót érint.

Az Egyesült Autóipari Munkások szakszervezeti szövetség azért követelte a gyáraktól az üzemegységeik kéthetes bezárását, mert a munkások nagyon aggódtak amiatt, hogy a gyárakban terjedhet a vírus. 

A Ford csütörtöktől 11 napra függeszti fel a termelést, hogy fertőtlenítsék a gyárakat az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban, illetve járványügyi óvintézkedéseket vezessenek be. A GM hasonló intézkedéseket fog hozni.

Az autóipart Európában és Kínában már súlyosan érinti a járvány, és ez kezd begyűrűzni az Egyesült Államokba is. A Honda ma ugyancsak azt jelentette be, hogy bezárja hat napra minden észak-amerikai gyárát a fertőzésveszély, illetve a zuhanó kereslet miatt.

Hétfői iparági előrejelzések szerint az autóipar forgalma idén 20 százalékkal eshet vissza 2019-hez viszonyítva, így 2020-ban várhatóan 13,5 millió gépjárművet adnak majd el, ami a legalacsonyabb mennyiség 2010 óta.

(WSJ)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!