Zoltán
21 °C
36 °C

Az EB decemberig megengedi a tagállamoknak, hogy állami támogatást adjanak a cégeknek

2020.03.19. 22:38 Módosítva: 2020.03.20. 13:16

Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére – írja az MTI az uniós bizottság csütörtökön kiadott közleménye alapján.

A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében. Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára.

Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására.

Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket – ismertette a biztos.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!