Szakszervezet: Kevesebbet fizetett volna a Dunaferr a home office-ért

2020.03.19. 17:17 Módosítva: 2020.03.19. 18:07

Csak 60 százalékos bért fizetett volna a Dunaferr azoknak az alkalmazottainak, akik a járványra való tekintettel otthonról dolgoznak, állítja a Dunaferr DV. Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közleményében.  A szakszervezetek szerint a munkáltató, tehát a Dunaferr a következő előterjesztést tette március 11-én:

  • A külföldről hazatérő alkalmazottakat, vagy azokat, akik olyannal találkoztak, aki külföldön járt, vagy egyéb okból koronavírussal fertőzöttek lehetnek, a Dunaferr szabadságra küldheti.
  • Ezért jogosult az alkalmazottak teljes szabadsága fölött rendelkezni, és azonnal elrendelni a szabadságot.
  • Van lehetősége a munkavállalóknak, ha ezt a munkakörük lehetővé teszi, otthonról elvégezni a feladatát, azonban ebben az esetben csak 60 százalékos bért kap arra az időre.

A szakszervezetek ezzel szemben azt javasolták, hogy a távmunkáért (ez esetben valójában inkább home office-ért) változatlan bért fizessen a Dunaferr. Azoknak pedig, akik olyan országból érkeznek, amelyekre nincs hatósági szinten elrendelve, hogy az onnan érkezőnek karanténba kell vonulniuk, szintén fizessen teljes bért a cég, ha karanténba akarja őket küldeni. A szakszervezet javaslatait a Dunaferr azonban elutasította, így az egész előterjesztésből végül nem lett semmi.

Végül tegnap egy cégvezetői utasítás lett körbeküldve, miszerint lehetősége van otthonról dolgozniuk azoknak, akiknél ezt a munkakörük jellege lehetővé teszi, azonban minden 3 nap otthonról végzett munka mellé kötelesek kivenni 2 nap fizetett szabadságot, vagy ha nincs már fizetett szabadságuk, akkor fizetés nélküli szabadságot. Ez elméletben nem „büntetést” jelent, tehát a két szabadnapon nem kell dolgoznia az alkalmazottaknak. A home office kérelmeket külön elbírálás alapján hagyja jóvá a vállalat. 

A dologgal kapcsolatban elküldtük a kérdéseinket a vállalatnak is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!