Gyárfás
18 °C
35 °C

A román és a cseh állam fizetne a munkájukat vesztett dolgozóknak a cégek helyett

2020.03.20. 15:56 Módosítva: 2020.04.01. 12:12

Új javaslatok szerint Csehországban és Romániában az állam részben pótolja azok kieső bérét, akiknek már nincs munkája a koronavírus miatt, vagy kényszerszabadságra küldték – foglalta össze a Mérce az Expats.cz és a Romania Insider híreit. 

Csehországban az állam kifizetné az olyan dolgozók bérének 80 százalékát, akiknek a munkahelye ideiglenesen bezárt a koronavírus miatt hozott rendeletek miatt.

Ide tartoznak többek között a vendéglátóhelyek és a nem létfontosságú termékeket áruló boltok is. Az intézkedés Jana Maláčová munka- és szociálisügyekért felelős miniszter Antivirus programjának része, amelynek következő lépéseiről már tárgyal a kormány.

Romániában a kényszerszabadságoltak bruttó bérének 75 százalékának kifizetését tervezik

(ennyi a munkanélküli segély is az országban), emellett azok a szülők, akiknek 12 évesnél fiatalabb vagy 18 évnél fiatalabb fogyatékkal élő gyermekük van, a kihirdetett szükségállapot végéig fizetett szabadságra jogosultak.

A román állam a vállalkozásoknak visszatérít 1,87 milliárd eurónak megfelelő áfát is, a kis- és középvállalatok megsegítésére pedig 1,04 milliárd euró fedezetű garanciaalapot hoztak létre, amelyet szükség esetén a háromszorosára emelhetnek. Az állami garancia a támogatott vállalati hitelek értékének 90 százalékát fedezi a legfeljebb 1 millió lejes hitelek esetén, és 80 százalékát az ezt az összeget meghaladóknál. 

Magyarországon egyelőre a járulékcsökkentő intézkedéseket, hiteltörlesztési moratóriumot, és kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget jelentett be a kormányzat a vírus okozta gazdasági károk kompenzálására. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!