Az egész magyar ipar súlyos bajba kerülhet, ha tovább késnek a szállítmányok

2020.03.20. 14:34

Jóval kiszolgáltatottabb lehet a magyar ipar a határlezárások okozta alapanyaghiánynak, mint azt sokan gondolják. A G7 becslése szerint a magyar vállalatoknak átlagosan szűk egyhavi, a nagyobb vállalatoknak pedig legfeljebb kétheti alapanyag-tartalékuk lehet. A kamionforgalom akadozása hamar súlyos gondokat okozhat, a lap szerint máris vannak olyan üzemek, amelyek nem tudnak teljes kapacitáson termelni. 

A dolog az élelmiszeripart is érintheti,

ugyanis a csomagolóanyagok, illetve az előállításukhoz szükséges alapanyagok egy része is külföldről érkezik hozzánk. Az áruszállítás nagyon megsínylette a járványt, a határok lezárása miatt ugyanis mindenfelé komoly várakozási idő alakult ki, így az egész szektorban egyre csak nő a bizonytalanság. A G7 úgy becsüli, hogy hazánkban az élelmiszer-, az autó- és a gyógyszeripar legnagyobbjainak átlagosan az elmúlt években olyan 30-40 napnyi termeléshez szükséges tartaléka volt, szakértők szerint ez az egész feldolgozóiparban átlagosan magasabb, nagyjából 50-60 nap. 

A lap szerint az elektronikában az egy hónapnyi készlet sem jellemző alapanyagokból, a gyógyszeripar ennél akár háromszor tovább is kihúzhatja, azonban ott hiányosak az adatok. Az autóipar olyan 38 napig bírta volna külföldről érkező utánpótlás nélkül, de az lényegében leállt Magyarországon, mielőtt kifogyhattak volna az alapanyagokból.  

Ráadásul az is előfordul, hogy egy alapanyagból lényegesen kisebb a tartalék, mint a többiből, és ez megakaszthatja a teljes termelést. Olyan céggel is beszélt a G7, akik bizonyos alapanyagokat rögtön felhasználnak, ahogyan azok megérkeznek, így ha pár napig nem jön utánpótlás, akkor áll a termelés. Külön gondot jelent, hogy sok szállítmány Olaszországon keresztül érkezik hozzánk, ezek jellemzően csak jelentős késéssel érnek a célba. 

Ráadásul ha egy üzem leáll, akkor az nem elszigetelt probléma, hiszen lehetséges, hogy az ő termékük szükséges egy másik üzem hatékony működéséhez.

Hiába tudna működni egy élelmiszerüzem, ha nem kapnak csomagolóanyagot, amelybe a kész terméket be lehet csomagolni. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!