Rudolf
2 °C
13 °C

Bejelentés nélkül lehet üzleteken kívül árulni a veszélyhelyzet alatt

2020.03.20. 10:03 Módosítva: 2020.03.20. 13:23

Új szabályok vonatkoznak a csomagküldő és az üzleten kívüli kereskedelemre, valamint a közbeszerzésekre a koronavírus-járvány miatt a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint.

Veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

Ezt a tevékenységet az ott meghatározott feltétellel a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja. Veszélyhelyzet idején

a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem is bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Képünk illusztráció! Egy motoros futár halad az Astoriánál.
Képünk illusztráció! Egy motoros futár halad az Astoriánál.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ugyanakkor a nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatós utazás és rendezvény nem szervezhető. Veszélyhelyzet idején üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható. A rendelet értelmében

KIZÁRÓLAG NAPI FOGYASZTÁSI CIKKET ÉS VENDÉGLÁTÓ TEVÉKENYSÉG KERETÉBEN ÉRTÉKESÍTETT TERMÉKET LEHET ÍGY FORGALMAZNI.

A rendelet azt is tartalmazza, hogy veszélyhelyzettel összefüggésben felmerült, a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagja vagy az általa kijelölt személy által indokoltnak ítélt, nélkülözhetetlen kiadásokra kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet.

A pénzügyi ellenjegyzés a kötelezettségvállalás után, a kötelezettségvállalás felülvizsgálata eredményének függvényében, utólag is megtörténhet, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül. A rendelet értelmében ha a kötelezettségvállalás összege eléri a bruttó 100 millió forintot, a kötelezettségvállaló arról előzetesen köteles tájékoztatni az államháztartásért felelős minisztert.

Azt is tartalmazza a rendelet, hogy

az ajánlatkérő eltérhet a közbeszerzési szabályoktól a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzéseknél.

A koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések szabályszerűségét az államháztartásért felelős miniszter utólag ellenőrzi. Európai uniós fejlesztési források felhasználásánál a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzési eljárás nem alkalmazható.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!