Koszovó eltörli a 100 százalékos vámot

2020.03.20. 23:09

A koszovói kormány pénteken eltörölte a szerbiai és boszniai nyersanyagokra kivetett büntetővámot, április elsejétől pedig az összes árura vonatkozó százszázalékos vámot megszünteti - közölte a koszovói közszolgálati televízió (RTK) az MTI szerint.

Albin Kurti miniszterelnök még február elején jelentette be, hogy kormánya március 15-től kezdődően fokozatosan megszünteti a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra 2018-ban kivetett százszázalékos büntetővámot annak érdekében, hogy folytatódhasson a Szerbiával való viszony rendezése.

A koszovói kormány 2018 novemberében előbb tíz százalékkal, két hét múlva pedig száz százalékra emelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, és ezzel óriási károkat okozott a két ország gazdaságának. A pristinai kormány a büntetővámmal reagált arra, hogy Belgrád sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről, komoly előrelépés azonban az utóbbi hét évben nem történt. A feszült viszony ellenére a Koszovóba irányuló szerb export, a büntetővám bevezetése előtt, évente mintegy 500 millió eurót tett ki.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!