Paulina
21 °C
36 °C

Hatósági árat javasol a szájmaszkokra és fertőtlenítőkre a GVH

2020.03.24. 17:50 Módosítva: 2020.03.24. 18:07

Az ellenzéki politikusok után a Gazdasági Versenyhivatal is néhány, a járvány ideje alatt különösen keresett termék hatósági árszabályozását javasolta a kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnök azonban nem támogatja az ötletet, derül ki a 24.hu cikkéből.

A GVH a portál megkeresésére közölte: folyamatosan nyomon követik a piaci fejleményeket, tudják, hogy egyes, a járvány okozta helyzetben különösen fontos termékek (például orvosi, illetve higiéniai termékek) kínálata, illetve elérhetősége beszűkült, ára pedig megemelkedett.

Bár a versenyhivatal nem működik klasszikus értelemben vett árhatóságként, a rendkívüli helyzetre való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának azt javasolták, hogy kezdeményezze egyes termékek – szájmaszk, kézfertőtlenítő és hipó – hatósági árszabályozását.

A kormány azonban egyelőre nem támogatja a hatósági árak bevezetését, Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben fejtette ki, miért nem látja ennek értelmét. „Szépen hangzanak ezek a javaslatok, én szimpatizálok azzal, hogy ott, ahol szükséges és értelme van, ott vezessünk be hatósági árat, de ne követeljenek olyan hatósági árat, amely akadályozza a védekezést, és elveszi az emberektől a védekezés lehetőségét” – mondta.

A hazai gyártású védőfelszerelések mind kellenek az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozóknak, állami gyártásból sem maszk, sem más védőeszköz nem kerül piacra, magángyártás sincs belföldön. A piacon kapható védőeszközök mind importból származnak, nincs eszközünk a tényleges beszerzési ár befolyásolására. Félünk attól, hogyha hatósági árat vezetünk be, mondjuk a maszkokra, akkor azon az áron, amit mi meghatározunk, egyetlen patikus se fogja behozni, és nem fogja árulni, és akkor egyetlen maszk sem lesz kapható az üzletekben

– idézi a portál a miniszterelnök érvelését.

A hatósági árak bevezetése kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés hétfői ülésén úgy fogalmazott: „Bár a hatósági ár elsőre jó ötletnek tűnik, és meg is vizsgálták azon termékek körét, amelyek az alapvető igényekhez szükségesek, ha rögzítenek egy hatósági árat, azzal nem biztos, hogy megfelelő hatást érnek el.”

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!