Moratórium ide vagy oda, a végrehajtókhoz került tartozásokat továbbra is vonják

2020.03.25. 17:01 Módosítva: 2020.03.25. 17:40

A kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági lépései között sokat tett azért, hogy a járvány okozta válság alatt állásukat és jövedelmüket elvesztő magyarok ne menjenek tönkre, többek között bevezették a hitelek törlesztésére vonatkozó moratóriumot, kilakoltatási moratóriumot, felfüggesztették az adótartozások behajtását, könnyítettek bizonyos szektorok és a kisadózók nagy részének adóterhein. Viszont egy csoport kimaradt a könnyítésekből:

azoknak, akiknek a hiteltartozása egy végrehajtónál van, annak a fizetéséből vagy a nyugdíjából továbbra is vonják a tartozását.

Minderre a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar világított rá a végrehajtóknak kiküldött tájékoztató levelében, amely az Indexhez is eljutott. Ebben a végrehajtói kar a kormány hétfőn bejelentett, kedden, március 24-én hatályba lépett, 57/2020. (III. 23.) rendeletének vonatkozó részeiről tájékoztatja az ügyfeleit. Ahogy írják, a rendelet többek között azt szabályozza, hogy  veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 15 napon belül:

  • nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre,
  • helyszíni eljárási cselekmény és hagyományos árverés nem tartható,
  • ingatlan kiürítése iránt nem lehet intézkedni,
  • lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt nem lehet intézkedni,
  • természetes személy lakóingatlanára újabb árverést nem lehet kitűzni,
  • gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség – ide nem értve a gyermek átadása kapcsolattartásra vonatkozó határozatot – végrehajtásának kivételével meghatározott cselekmény végrehajtása nem foganatosítható,
  • gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség végrehajtása esetén eljárási cselekmény, intézkedés akkor sem foganatosítható, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.

A levél viszont kiemeli, hogy

A rendelet nem korlátozza a munkabér- és nyugdíj letiltások kiadását és teljesítését, valamint a bankszámlán kezelt összegek végrehajtás alá vonását (hatósági átutalási megbízásokat), továbbá nem érinti a folyamatban lévő árverések befejezését.

Az általunk megkérdezett, bankügyekben járatos ügyvéd szerint is helyes az az értelmezés, hogy a már végrehajtásra került hitelekre nem vonatkoznak a kormány rendelkezései. Kérdés, hogy a kormány szándékosan hagyta-e ki a rendeletből ezeket a hiteleket, vagy egyszerűen a gyors szövegezési kényszerben kimaradtak ezek, később pedig módosítanak majd rajta.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint mindkét esetet el lehet képzelni: nem kizárt az sem, hogy a kormány szándéka az, hogy a koronavírus-járvány miatt bajba jutott adósokon segítsenek, aki ellen pedig már végrehajtást kezdeményeztek a bankok, nem emiatt kerültek bajba.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint 2019 év végén 1,205 millió fennálló hitelmulasztást regisztráltak a bankok, ennek viszont csak egy része került végrehajtókhoz. Hogy a bérből és nyugdíjból való levonás hány embert érinthet, arról megkérdeztük a Magyar Bírósági Végrehajtó Kart. Amint választ kapunk, közöljük. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!