Drámaian visszaesett a használt autók piaca a koronavírus miatt

2020.03.25. 15:09

A koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet első napjaiban még nem, de a március 15-ét követő munkanapokon már érezhetően beesett a használt autók iránti kereslet – számolt be a Használtautó.hu a hét elején.

A hirdetésszám és látogatottság szerint piacvezető Használtautó.hu statisztikája szerint komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak, a keresések száma több mint 40 százalékot esett az elmúlt héten.

Idén februárban és egészen március 10-ig sem adódott olyan nap, hogy a Használtautó.hu oldalon ne indítottak volna legalább 1,15 millió keresést a böngészők, de az átlagos napi keresésszám 1,2 millió fölött volt, januárban és februárban 16 százalékkal nőtt a hazai tulajdonosváltások száma.

Page-2-Image-3
Fotó: hasznaltauto.hu

Március 11-e, azaz a veszélyhelyzet kihirdetése azonban a használt autók piacának is betett: már aznap is 1 millió alá ment a keresések száma, ami a megelőző hónap azonos időszakához mérten 16 százalékos visszaesést jelentett.

Március 12. és 15. között a februári keresésekhez mérten 20-25 százalékos visszaesést tapasztaltak, míg március 16-tól még drasztikusabb keresletcsökkenés adódott.

A múlt héten pedig már 40 százalék feletti mértékben csökkent a keresések száma.

Bár pozitív jelenségként vették észre, hogy aki most nézelődik, az jellemzően vásárol is. A vevők száma ugyanakkor annak ellenére is csökkent, hogy néhány vásárló a járvány erősödése elé időzítette vagy akár előrébb is hozta vásárlását.

Az is nehezíti a kereskedők dolgát, hogy a jelenlegi szabályozások szerint csak 10 és 15 óra között tarthatnak nyitva, de az autóikat külföldről beszerzők számára a forint érezhetően gyengült árfolyama is komoly veszteséget jelent. Aki euróban vásárolt és most forintban ad el, már eleve csökkent vagy akár elúszott profittal kell hogy számoljon, ám több kereskedő még ennek ellenére is akciókkal, árengedményekkel próbálja minimalizálni a veszteségeit, és a csökkenő számú érdeklődők közül vevőket vonzani.

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője szerint „egyelőre megjósolhatatlan, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban milyen mértékű lesz a piac visszaesése, ám sajnos drasztikusra kell számítani”.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla