Reménykedhetünk, hogy ez az anyag tényleg jó koronavírus ellen, mert Magyarországon rengeteg van belőle

2020.03.26. 08:44

Nagyon remélhetjük, hogy a hidroxiklorokin-szulfát valóban hatásos lehet a Covid-19 elleni küzdelemben, Magyarországon ugyanis bőven van belőle: akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A tiszavasvári székhelyű cégnél - amelyről itt írtunk korábban - a lap szerint négy tonna van belőle, a kivitelét a kormány átmenetileg meg is tiltotta, miután biztató kísérletekről számoltak be a koronavírus- (Covid-19) terápiában való használhatóságáról.

Ez egy maláriaellenes hatóanyag, amelyet a Világgazdaság szerint egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. A jelenleg rendelkezésre álló mennyiség elvileg akár 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához is elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól.

Az Alkaloidát Kabay János gyógyszerész alapította még 1927-ben, a vállalat többségi tulajdonosa 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. A vállalat fő tevékenysége gyógyszerhatóanyagok, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése a hazai és a külföldi piacokon.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!