Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Szakszervezeti szövetség: Ez a rabszolgatörvény a négyzeten

2020.03.26. 10:41

Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) többpontos, kormánynak tett javaslatát, amelyet a vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtottak be. „Ez nem más, mint rabszolgatörvény a négyzeten, ráadásul uniós jogokat sértő tartalommal” – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Min akadtak ki ennyire? Átmeneti jelleggel lehetővé kell tenni az MGYOSZ szerint:

  • a munkaköri leírástól való eltérést;
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztését;
  • a csoportos létszámcsökkentési szabályok felfüggesztését;
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztését;
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadását és ezek elszámolásának szabályozását;
  • a túlmunka, a pihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidő beosztás szabályainak enyhítését.
  • A vállalkozások és a munkavállalók terheinek csökkentése érdekében általános járulékelengedés szükséges azon munkavállalók esetében, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak.

A szakszervezetek szerint teljesen egyértelmű, hogy a gyárosok a munkavállalók kárára kezdenek alkudozni, őket kizsigerelve akarnak kimászni a járvány okozta gazdasági gödörből. „Ez a többpontos mentőcsomag pillanatnyilag nem más, mint a munkavállalók tökéletes kizsigerelésére alkalmas terv” – közölte Kordás László.

A mintegy 130 ezer munkavállalót képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség és a közel 60 000 közszolgálati munkavállalót képviselő SZEF határozottan tiltakozik a tervezet bevezetése ellen, és azonnali egyeztetést kezdeményez.