A bangladesi textilipart is térdre kényszeríti a járvány

2020.03.27. 20:32 Módosítva: 2020.03.27. 20:49

Eddig 2,6 millió dollár értékben mondtak le megrendeléseket a bangladesi gyáraknál a nagy ruhaipari cégek, és még több lemondás várható az ország kereskedelmi minisztere szerint – írja a CNBC. A textilipar a dél-ázsiai ország legfontosabb exportáló ágazata, 2018–19-ben  40,5 milliárd dollár értékben exportáltak ruhát, ezzel  Banglades Kína után a második legnagyobb ruhaexportőr a világon.

Az országban több mint 4600 üzemben gyártanak ruhákat a világ legnagyobb márkáinak, az iparág több mint 4,1 millió embernek ad munkát az országban, általában nagyon alacsony fizetésért és rossz munkakörülményekkel. A lemondott megrendelések emiatt nagyon komoly gondokat okozhatnak az ország gazdaságának, eddig közel 2 millió dolgozó került nehéz helyzetbe emiatt. A bangladesi ruhagyártók és exportőrök szövetségének elnöke a héten egy videóüzenetben arra kérte az országban gyártató megrendelőket, hogy legalább a már megrendelt és legyártott ruhákat fizessék ki és vegyék át.

A járvány maga eddig nem érintette komolyan a több mint 160 millió lakosú országot, eddig mindössze 48 beteget regisztráltak, és 5 halálesetről számoltak be a hatóságok. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!