Elfogadták Washingtonban a 2000 milliárd dolláros élénkítő csomagot

2020.03.27. 19:16 Módosítva: 2020.03.27. 19:42

A szenátus után a képviselőházban is megszavazták az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdasági élénkítő csomagját, amellyel a koronavírus-járvány gazdasági hatásait igyekeznek tompítani az amerikai törvényhozók – írja a BBC. A 2000 milliárd dolláros csomagot Trump elnök már alá is írta

A csomag lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormányzat pénzt utaljon a járvány miatt megélhetésüket elveszítő amerikai állampolgároknak. A program részeként minden, évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelmű egyedülálló személy 1200, és minden kevesebb mint 150 ezres jövedelmű házaspár 2400 dollárt kap az államtól. A magasabb jövedelműek kevesebb pénzt kapnak, évi 99 ezer dollárt vagy többet kereső egyedülálló állampolgárok és 198 ezres vagy magasabb összjövedelmű, gyermektelen házaspárok nem kapnak támogatást. Emellett a csomag tartalmaz 250 milliárd dollárt munkanélküli segélyek kiterjesztésére, 500 milliárdos hitelkeretet a leginkább érintett gazdasági szektorok és 350 milliárd hitelt a kisvállalkozások támogatására, és 100 milliárd dollár támogatást a gazdasági nehézségekkel küzdő kórházaknak.

Az élénkítő csomag jóval drágább, mint a 2008-as Lehman-csőd utáni gazdasági mentőcsomag. Akkor 700 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok kormánya a válságkezelésre. Az élénkítő csomagról komoly viták voltak a szenátusban, a republikánusok által benyújtott eredeti tervezetről ugyanis a demokrata kisebbség úgy gondolta, hogy az aránytalanul több segítséget nyújt a vállalatoknak, mint a bajba jutott állampolgároknak. Végül hosszas tárgyalások után a hét közepére állt össze a csomag, amelyet az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazott.

Az Egyesült Államokban eddig 93 329 koronavírusos beteget regisztráltak, pénteken 7 894-el nőtt az új esetek száma. Ezzel az Egyesült Államokban van a legtöbb regisztrált beteg. A járványban eddig 1384 fő vesztette életét az országban, pénteken a halálos áldozatok száma 89-cel emelkedett. 

A járvány az amerikai gazdaságot is nagyon súlyosan érinti, szerdán 3,3 millióra emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, soha nem voltak még ilyen sokan az állást keresők. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!