Nincs elég kelet-európai az Egyesült Királyságban, hogy műveljék a földet

2020.03.29. 08:55

Sürgősen idénymunkásokra van szükség az Egyesült Királyságban, ugyanis nincs elég ember a mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére, írja a Guardian.

Agrárszervezetek és munkaközvetítő-ügynökségek arra hívják fel a figyelmet, hogy lépni kell valamit a kormánynak, ugyanis égető szükség lenne nagy mennyiségben kelet-európai idénymunkásokra. 

Becslések szerint 90 ezer ember hiányzik a brit mezőgazdaságból, és sok olyan munka van, amit már a következő hetekben el kéne végezni.

A Concordia jótékonysági szervezet szerint meg kéne kezdeni a munkások tömeges Egyesült Királyságba szállítását charterjáratokkal, azonban a legtöbb országban járványügyi zárlat van, így az angolok lényegében el vannak vágva az olcsó kelet-európai munkaerőtől.

A probléma azonban nem egészen új, már a járvány előtt gondok voltak a brit mezőgazdaságban, ugyanis a brexit körüli kavarás, és a kelet-európai országok növekvő életszínvonala miatt sokaknak már nem annyira vonzó alternatíva idénymunkásnak állni az Egyesült Királyságban.

Tavaly a gyümölcsszedők 98 százaléka Romániából és Bulgáriából érkezett a brit szigetre. A termelők most a vendéglátásból elbocsátott munkások közül próbálnak napszámosokat verbuválni.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!