Antal, Anett
16 °C
23 °C

Átverős hirdetésekkel játszanak rá webshopok a koronavírusra

2020.03.30. 20:41 Módosítva: 2020.03.30. 23:26

A koronavírus-járványra tekintettel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átvizsgálta a vírusellenesnek hirdetett termékeket, valamint védőmaszkokat kínáló webshopokat, és több kifogásolható gyakorlatot is talál; a cégektől a hivatal azt kérte, hogy ezeket a jövőben kerüljék, valamint hogy fokozottan figyeljenek a fogyasztók tisztességes tájékoztatására – közölte a GVH az MTI-vel.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy több webáruház vírusölő, vírusellenes, járványok idején javasolt,tüdőgyulladás ellen hatékony, egészségügyi dolgozók részére készült jelzővel illette termékeit. A hivatal szerint ezek az állítások valószínűleg nincsenek megfelelő kutatásokkal alátámasztva.

Egyes oldalaknál pedig azt tapasztalták, hogy orvosnak látszó személyeket jelenítettek meg (dr.XY, illetve hatóanyag-szakértő ajánlásával), akik ugyanakkor nem valósak, vagy nem rendelkeznek orvosi diplomával.

A hatóság néhány esetben pedig olyan megkérdőjelezhető, a termékek egyedülállóságát hangsúlyozó állítással találkozott, mint például, hogy a világon elsőként.

Megállapították továbbá, hogy több oldal a termékkészletek gyors fogyására utaló állításokat alkalmaz (például már csak 17 darab van készleten), amelyek sürgethetik a fogyasztó döntését.

Közölték, olyan eset is előfordult, hogy valamely webáruház díjmentesként kínált házhoz szállítást, majd szállítási díjat számolt fel az alapértelmezett opcióként megjelölt utánvéttel történő fizetéskor.

Az is probléma volt, hogy több esetben nem tüntették fel az oldalakon a termékek gyártóit, forgalmazóit, és azok felkutatása sem vezetett eredményre, a megrendelési kísérletnél sem derült ki, hogy a fogyasztó pontosan kitől vásárolná meg a terméket.

A GVH azt kérte az online áruházaktól, illetve az érintett termékeket értékesítő egyéb oldalak üzemeltetőitől, hogy kerüljék ezeket a kifogásolható gyakorlatokat, valamint arról tájékoztatta a cégeket, hogy

a jelenlegi helyzetben a vírusellenes termékeknél és szolgáltatásoknál fokozott elvárás a fogyasztók tisztességes tájékoztatása.

Kiemelték, a hivatal a járvány ideje alatt folyamatosan figyelemmel követi javaslatinak betartását.

A cégek mellett a GVH a fogyasztók tájékoztatására is figyelt, számukra a hivatal a honlapján tett közzé tanácsokat a járvánnyal összefüggésben: ellenőrizzék a kiválasztott honlap megbízhatóságát, nézzék meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetőről, és ellenőrizzék az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket az egyes blogokban. Szánjanak időt az általános szerződési feltételek átnézésére, valamint tárolják a vállalkozással folytatott levelezést. Továbbá azt kérték, a fogyasztók gondolják végig, valóban minden, a vállalkozás által kért adat megadása szükséges-e a szolgáltatás biztosításához, illetve, tudatosítsák, hogy a házhoz szállításoknál is érvényesülnie kell például a 14 napos elállási jognak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!