Hiába a tökéletes tavaszi időjárás, a koronaválság bedönti a virágipart

000 1PX4Y2
2020.03.30. 15:06

A tökéletes tavaszi időjárás dacára súlyos válságba került a holland virágipar, amelyre az új koronavírus által okozott világjárvány gyors terjedése két héttel ezelőtt mérte az első brutális csapást. Az igazi nehézségek március közepén kezdődtek, amikor számos országban megtiltották a tömegrendezvényeket, elkezdték törölni a repülőjáratokat és korlátozni a személyek szabad mozgását, írja az MTI.

A Royal FloraHolland március 13-án, pénteken tartott aukcióján a virágok nagyjából negyedét nem tudták értékesíteni, a következő héten, hétfőn pedig már a felét sem. Az árak két alatt több mint 50 százalékkal csökkentek.

A termelők igyekeznek megmenteni, amit tudnak, raktárakban vagy a mezőkön, de a realitás az, hogy idén a vágott virágok túlnyomó részéből hulladék lesz.

A vágott virágok és dísznövények globális exportjának 35 százaléka, évi 6,2 milliárd euró értékben, Hollandián keresztül bonyolódik. Ennek túlnyomó része a holland kertészetekre esik, de jelentős az afrikai és latin-amerikai termelők részesedése is. Nagyjából 150 ezer ember dolgozik az ágazatban.  A holland mezőgazdasági és virágkertészeti szervezet (LTO) becslése szerint 5 milliárd eurós kár éri a mezőgazdaságot az új koronavírus által okozott járvány miatt.

Magyarországon is nagyon rossz a helyzet

A koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt. Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69 százalékát, a kereskedelmi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70 százalékát jelenti – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érintik, a bevételkimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Az ágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A bevételkiesést a vágottvirág-termesztők 85 százalékra becsülik, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80 százalékra, a díszfaiskolai termesztők pedig a tervezetthez képest 50 százalék körülire várják.

(Borítókép: Megsemmisítik a  virágokat  az Aalsmeerben, megrendezett virágárverésen  2020. március 16-án.  Fotó: Lex Van Lieshout / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Bankszámla