9,4 ezer milliárd forintos megszorítócsomag jön a nagy olajcégeknél

2020.04.01. 14:32

Ötödével csökkentik 2020-ra tervezett költségeiket a világ legnagyobb olaj- és gázipari vállalatai, mert összeomlottak az olajárak a koronavírus-járvány, ráadásul ezek után Szaúd-Arábia és Oroszország között még árháború is kirobbant.

Az MTI beszámolója szerint már nyolc nagyvállalat, köztük a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata, a Saudi Aramco és a Royal Dutch Shell holland-brit transznacionális vállalat jelentette be,

hogy visszavágja kiadásait, együttesen 28 milliárd dollárral (mai árfolyamon több mint 9,4 ezer milliárd forinttal), amely az idei évre tervezett 142 milliárd dollár majdnem 20 százalékát teszi ki.

A British Petrol (BP) brit olajipari konszern szerdán közölte, hogy 25 százalékkal, nagyjából 3 milliárd dollárral 12 milliárd dollárra faragja le a tőkeberuházásokra szánt idei keretösszeget, valamint csökkenti a kitermelést az amerikai palaolaj- és gázmezőkön.

Az amerikai ExxonMobil is jelezte, hogy csökkenti tőkebefektetéseit, de pontos összeget nem jelölt meg. A brazil Petrobras csökkenti a kitermelést rövid távon, elhalasztja az osztalékfizetést és csökkenti tőkebefektetéseit.

Az év eleje óta 65 százalékkal csökkent a kőolaj világpiaci ára.

Elemzők szerint ha a jelenlegi válság elhúzódik, kevésnek bizonyulhatnak a nagyvállalatok eddig bejelentett költségmegtakarítási intézkedései ahhoz, hogy fenn tudják tartani az osztalékfizetést a már így is magas adósságállományuk növelése nélkül.

A Chevron, a Total, a BP, az ExxonMobil és a Royal Dutch Shell adósságállománya 2019 végén 231 milliárd dollárra rúgott, alig volt alacsonyabb a három évvel korábbi 235 milliárd dollárnál. Az olajárak utoljára akkor, 2016-ban jártak a hordónkénti 30 dolláros szint alatt.

Szerda kora délután a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozgott. A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,42 százalékos mínuszban, 25,45 dolláron, míg a májusi szállítású WTI 0,54 százalékos pluszban, 20,59 dolláron forgott fél kettő körül.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!