Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Felmérés: egyelőre csak a hitelesek fele élne a moratóriummal

2020.04.01. 09:50 Módosítva: 2020.04.01. 10:21

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a koronavírus-válság miatti törlesztési moratórium lehetőségével – állítja a Bank360.hu nem reprezentatív, online felmérése alapján, melyet közel 1250, hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek.

Az online kérdőív kitöltői közül azoknak a válaszait vette figyelembe a szakportál, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel. Ha az összes válaszadót nézzük, akkor közülük 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével,

49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni

(legalábbis most még). A Magyar Nemzeti Bank becslésében 3 szcenáriót vázolt fel a moratóriumot igénybe vevők arányát tekintve, volt 80 százalékos becslés is. A felmérés eredménye a harmadik szcenárióhoz áll a legközelebb, ami 50 százalék volt (Nagy Márton MNB-alelnök tájékoztatójában). Az MNB számítása szerint

az 50 százalékos moratóriumigénylés 25 milliárd forint profitkiesést jelent a pénzügyi szektornak. 

Más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy vagy több különböző hitelt is törleszt. Az egy hitellel rendelkezők többsége lemondana a moratóriumról (54%), más a helyzet viszont azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egy időben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot, a többség tehát ebben az esetben inkább kihasználná a moratóriumot.

A kitöltők körülbelül fele törleszt személyi kölcsönt, a másik felének jelzáloghitele van, illetve olyan ügyfelek is vannak, akiknek mindkettő van (194 fő). Az eredmények alapján a jelzáloghitelek további törlesztését bátrabban vállalják az ügyfelek, mint a személyi hitelekét. A személyi kölcsönt fizető ügyfeleknek ugyanis az 57 százaléka élne a hitelfelfüggesztés lehetőségével, a jelzáloghitelesek között viszont ugyanez az arány csak 49 százalék.

Azok között, akik csak egy típusú hitelt fizetnek (tehát más típusú kölcsönt nem), még alacsonyabb a szüneteltetők aránya, jelzálog esetén már csak 40 százalék, személyi kölcsön esetén pedig 53 százalék, vagyis a többség a moratóriumot választja.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!