16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Összefogtak az optikusok, országos látszerész-ügyelet indult

D  ZA20110510021
2020.04.01. 07:42
Az optikák jelenleg javarészt nincsenek nyitva, ugyanakkor, ha valaki a karantén alatt ráül az egyetlen szemüvegére, akkor gyors segítségre szorulhat. Hogy segítenek a látszerészek a nehéz napokban?

A magyar lakosság fele szemüveges. Van, akinek olvasáshoz kell szemüveg, van, akinek a távolba, akad, aki váltakozva használ szemüvegeket. Többen vannak olyanok, akik csak egyetlen szemüveggel rendelkeznek, mint azok, akiknek van pótszemüvegük.

Az optikák pedig most jellemzően nincsenek nyitva (inkább csak azok, amelyeknek rendezett a gyógyászati segédeszköz forgalmazásra az engedélye), de nagyon sok olyan helyzet lehet, amikor sürgősen látszerészre van szükség. Például,

  • ha a látáshoz elengedhetetlenül szükséges szemüvegünket összetörjük,
  • ha egy kisgyerek terápiás célú, látásra kényszerítő szemüveg-viselésén állítani, módosítani kell,
  • ha a most is létfontosságú és továbbra is zajló szállítmányozásban, mentésben a hivatásos sofőröknek van szüksége szemüvegre, ráadásul nekik a pótszemüveg biztosítása is kötelező.

Országos ügyelet

Mint azt Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke az Indexnek elmondta, szervezetük, illetve a Magyar Optikus Ipartestület összefogtak, és a szakma egy országos projektet indított, amelyben ellátják a lakosság, és kiemelten a védekezésben résztvevők hirtelen felmerülő problémáit.

Az ingyenesség csak a segítségre, tehát a szolgáltatásra vonatkozik, nem a lencsékre, szemüveg-keretekre. Az, hogy regionálisan hol és ki tud segíteni, ezen az oldalon követhető nyomon.

Az optikusok, ahogyan például a magánfogászatok alapvetően egészségügyi feladatokat látnak el, de az állami egészségügyön kívül, és jelen járványhelyzetben érthető módon fokozott kockázatot jelentenek, aki csak tudja, halasztja a látogatásokat. De nem mindenki tudja, és ez a zárt ajtók mögötti, azonnali szemüvegjavítást, és egyéb segítséget jelentő önszerveződés segítség lehet.

Az optikai szakma ugyanis amúgy jelenleg szinte teljesen leállt, ennek két oka van:

  • az optikusok nem tudnak szemvizsgálatokat végezni, a fertőzésveszély, és a kiemelt kockázatok miatt,
  • az üzletek elvileg nem lehetnek nyitva, ahol mégis nyitva vannak, oda pedig nem megy be vevő.

A szakma amúgy nem kicsi, szinte a fogászati szakmához mérhető. Az 1200 üzletet mintegy 80 nagyobb beszállító szolgálja ki, a látszerészek, optometristák, szemorvosok, értékesítők együttesen 13-14 ezer főt jelentenek. A szakmai szövetségek megfogalmaztak egy levelet az MKIK, az ITM, a PM, és az EMMI felé, mert azt remélik, hogy a döntéshozók az optikai szakmát is beemelik a kedvezményezetti körbe.

(Borítókép: MTI/ Balaton József)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla