2024. június 19. 15:00 ÉLŐ
Horvátország 2
Albánia 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Új negatív rekord: 369 forint fölé ment az euró árfolyama

2020.04.01. 08:26 Módosítva: 2020.04.01. 15:10

A forint újabb negatív csúcsot állított be kedd este, a mélyponton 361,8 forintot kellett adni a devizapiacon egyetlen euróért. Szerda délelőttre aztán a helyzet tovább súlyosbodott és ismét rekord dőlt, 11 körül már 365 forint volt egy euró, kisvártatva pedig még tovább süllyedt:

Délután 2 után több mint 369,4 forintot ért egy euró,

ami mintegy 2 százalékos romlást jelent. Ugyanekkor 335,6 forintba került egy dollár, ez már 3 százalék körüli esés. A Portfolio.hu azt írja, hogy szerda estére, valószínűleg az MNB új intézkedésekről szóló bejelentésének hatására visszaerősödött a forint, kora este már majdnem megközelítette a kedd esti - akkor még negatív rekordnak számító - szintet, majd 362,8 forint körül stabilizálódott egy euró ára. 

A forintgyengülés régóta tartó folyamata azután szabadult el igazán, hogy az MNB hiteltörlesztési moratóriumot kezdeményezett (amit aztán a kormány a többi régiós kormányzathoz hasonlóan meg is lépett) a koronavírus-válság gazdasági hatásainak kompenzálására, azóta nem talál magára a magyar fizetőeszköz. 

Kolba Miklós, az ING senior corporate sales dealere szerint ugyanakkor a mostani gyengülési hullám hátterében már az állhat, hogy

a piac bizalmatlanul fogadta a koronavírus-törvényt, túlzónak találhatják a szereplők a kormány által kapott felhatalmazást.

Vagyis nem annyira a gazdasági, inkább a politikai kockázatokat árazzák így a befektetők. Kolba szerint addig maradhat a mostani, gyengülő állapot, ameddig esetlegesen meg nem jelenik az első olyan rendelkezés, ami azt bizonyítja, hogy nem él vissza a kormány a hatalmával, egy ilyen ugyanis nyugtatólag hatna a piacra. 

A szerdai fejlemények egyelőre nem a visszafogottságról árulkodnak: ugyan a felhatalmazási törvényként elhíresült, veszélyhelyzeti rendeletekre vonatkozó jogszabállyal kapcsolatban nem történt új fejlemény, a kormány egy új salátatörvényben egy sereg dologhoz nyúlt hozzá váratlanul. Például veszélyhelyzet esetére jelentősen csorbítanák a polgármesterek jogkörét, jogilag ellehetetlenítenék a nemváltoztatást és keresztbe tesznek a főváros a Városligetre vonatkozó változtatási tilalmának. 

Arról, hogy a magyar gazdaság szempontjából mik a gyenge forint várható hatásai, itt írtunk bővebben.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!