A boltok forgalmát már februárban nagyon megtolta a felvásárlási láz

2020.04.03. 11:39 Módosítva: 2020.04.03. 11:39

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslése szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 15,8 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot. Az üzemanyag fogyasztás továbbra is szerény növekedést mutatott annak ellenére hogy az árak 4,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző hónapban.

Karácsonyi szezonokat megszégyenítő forgalmat hozott a drogériákban és a szupermarketekben a koronavírus-járvány a Nielsen piackutató cég elemzése szerint is, volt olyan hét, amikor löncshúsból például majdnem háromszor annyi fogyott, mint korábban. Az élelmiszerüzletek elmúlt hetekben tapasztalt megrohanásáról, és a bolti dolgozók ebből fakadó fizikai és szellemi terheltségéről itt írtunk bővebben.  • Tippek
  • Bankszámla