Hangulatos levelezést folytatott Orbán és az Európai Szakszervezetek Szövetségének vezetője

2020.04.04. 10:40

Luca Visentini az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára néhány napja nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben aggodalmát fejezi ki azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel a magyar kormány enyhítené a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági károkat. Orbán Viktor válaszáról Havasi Bertalan írt az MTI-nek.

ETUC: Nincs konzultáció a szociális partnerekkel

Az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője többek között azt írta, "üdvözli a koronavírus nemzetgazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítését célzó kormányzati lépéseket, de sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a törvénytervezetekről semmiféle konzultációt nem folytattak a magyar szociális partnerekkel". És miközben a koronavírus járvány rendkívüli kihívásokkal jár, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat fenn kell tartani.

Ezért arra "szólította fel" a magyar kormányt, hogy az egyrészt "tárgyaljon a szociális partnerekkel az intézkedések kiegyensúlyozott végrehajtása érdekében", másrészt hogy "garantálja, hogy a munkajog biztosítja a munkavállalók és munkáltatók közötti erőegyensúlyt, különös tekintettel a kollektív érdekvédelemre". 

Az európai szakszervezeti vezető szerint aggályosak a Munka Törvénykönyvének azon változtatásai, melyek „a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.” Szerinte "ezzel a lépéssel a Munka Törvénykönyve az EU foglalkoztatási jogát, annak teljes, vagy részleges megsértésével sebezhetővé teszi".

Orbán: Megtisztelő, hogy írt

Orbán Viktor a szakszervezeti vezetőnek küldött válaszlevelében azt írta:

ritka megtiszteltetés a magyar miniszterelnök számára, hogy levelet kaphat Öntől. A mostani koronavírus-járvány okozta gazdasági bajok indokolják az Ön különleges gesztusát. Örömmel látom, hogy nyomon követi a magyar kormány és a magyar nép koronavírus legyűrése érdekében folytatott erőfeszítéseit.

A miniszterelnök bátorítónak nevezte, hogy ilyen nehéz helyzetben is számíthatnak a szakszervezetek figyelmére. Biztosította a főtitkárt, hogy "meggyőződésünk, szándékaink és céljaink most is egybeesnek".

Orbán Viktor emlékeztette Luca Visentinit arra, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon - talán egyetlenként Európában - sikerült felépíteni egy munkaalapú gazdaságot. "Mint bizonyára Ön is tudja, ezzel térdre kényszerítettük a munkanélküliséget, amely a mi kormányzásunkat megelőző időszakban jóval meghaladta a tíz százalékot. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány, a mostani válságkezelő intézkedései során bátran támaszkodhat a 2009-es válság idején kialakított politikájának tapasztalataira" - folytatta.

A kormányfő megjegyezte, a magyar tapasztalatokat az elmúlt tíz évben is készek voltak megosztani az érdeklődőkkel. És hozzátette, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll kormánya válságkezelő programjának középpontjában.

"Biztosíthatom Önt, annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít"

- írta. "Együttérzését, szolidaritását és bátorítását a magyar nép nevében köszönöm!" - zárta levelét Orbán.  • Tippek
  • Betét