Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

36 tonna aranyat vettek a világ jegybankjai februárban

2020.04.05. 10:21

A világ jegybankjai 36 tonna aranyat vásároltak februárban -írja az MTI. Az Arany Világtanács (WGC) által közölt adatok szerint a jegybankok által februárban vásárolt mennyiség mintegy harmadával több a januárinál, de 52 százalékkal kevesebb tavaly februárihoz képest.

A világ jegybankjai az idei első két hónapban 64,5 tonna aranyat szereztek be, ami 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva.

Idén februárban messze a legnagyobb aranyvásárló a török központi bank volt, amely 24,8 tonnára tett szert. A lista második helyén az orosz jegybank állt 10,9 tonnával, kis mennyiségben vásárolt egyebek között a kazah és a katari központi bank is. Februárban a legnagyobb nettó aranyeladó az üzbég jegybank volt, amely 3,1 tonnával csökkentette aranytartalékát.

A Magyar Nemzeti Bank 2018 őszén jelentette be, hogy megtízszerezi az aranytartalékát, így a WGC adatai szerint 2019 elejére a korábbi 3,07 tonnáról 31,5 tonnára nőtt a magyar aranytartalék. Matolcsy György akkor elmondta, Orbán Viktor tanácsára gondolta át az aranystratégiáját a jegybank és döntött a tartalék növeléséről.