Az ENSZ egyik vezetője szerint be kellene tiltani a vadállatpiacokat

GettyImages-465868247
2020.04.06. 13:27 Módosítva: 2020.04.06. 13:27

Ahhoz, hogy a jövőben meg tudjuk előzni a koronavírushoz hasonló járványokat, világszerte be kellene tiltani azokat a piacokat, ahol vadállatokkal kereskednek – erről beszélt az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője.

Feltételezések szerint a koronavírus a vuhani piacon vadállatokról terjedhetett át az emberekre, ezért Kína ideiglenesen betiltotta az olyan piacokat, ahol egyebek mellett farkaskölyköket, tobzoskákat és denevéreket is árulnak. Elizabeth Maruma Mrema arra szólította fel Pekinget, hogy tegye állandóvá a tilalmat.

Az ENSZ-vezető szerint az ebolajárvány és a Nipah-vírus is bizonyítottan vadállatok eladásával állt összefüggésben. Mrema hangsúlyozta azonban, hogy például Afrikában emberek millióinak megélhetése függ a vadállatpiacoktól, és ha ezeket bezárnák, akkor azzal ezek az emberek elveszítenék a megélhetésüket biztosító bevételeiket, és valószínűleg illegális kereskedelembe kezdenének, ezzel pedig akár a kihalás szélére sodorhatják a veszélyeztetett állatfajokat. 

Csou Csin-feng, a Kínai Biodiverzitás Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány főtitkára egyetértett a vadon élő állatok piacának betiltását, azt mondta:

Az emberi betegségek több mint 70 százaléka vadon élő állatokból származik, az elfogyasztásuk ráadásul a fennmaradásukat is veszélyezteti.

A vadállatok forgalmazásával foglalkozó iparágat, ami 2003-ban és idén is rászabadította a koronavírust az emberiségre, ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

(Borítókép: Ben Davies/LightRocket via Getty Images)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!