Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Ellenzék: Megkésett és kevés a kormány gazdasági programja

2020.04.07. 14:01

Az ellenzéki pártok szerint a kormány megkésett a gazdasági intézkedésekkel, emiatt pedig sokan már elveszítették a munkájukat. A pártok reakcióikban kiemelték, hogy a munkanélküliekkel, a kisvállalkozásokkal és a nyugdíjasokkal sem foglalkozik igazán a kormány, javaslatként pedig felmerült a nyugdíjemelés, az álláskeresési járadék megemelése és Mészáros Lőrinc különadóztatása is. 

DK: A kormány gazdasági csomagja sebtapasz a nyílt sebre

Megkésett, kevés és csak a kiváltságosok érdekeit fogja szolgálni – így jellemezte a kormány kedden bejelentett gazdasági csomagját online sajtótájékoztatójában Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke. Az ellenzéki politikus azt mondta, a Palkovics László által bemutatott csomag csak sebtapasz a nyílt sebre, a bejelentett intézkedésekből pedig látszik, hogy a kormány nem érti, mekkora baj van az országban. 

Molnár szerint a kormány elengedte a munkavállalók, valamint a kis- és közepes vállalkozások kezét. Elmondása szerint a csomagból kimaradtak azok, akik már elveszítették vagy a következő hetekben, hónapokban fogják elveszíteni az állásukat,

nekik ugyanis nulla forintot szán az Orbán-kormány csomagja. 

De a DK szerint azok sem dőlhetnek hátra, akiknek még megvan a munkájuk, mert a kormány bértámogatását a cégeknek igényelniük kell majd a hivataloknál, vagyis pályázni kell, nem jár automatikusan. „Sajnos mi az elmúlt tíz évben megtanultuk, hogyan is működnek a pályázatok, kik szoktak nyerni a pályázatokon.”

Most is úgy látszik, hogy Mészárosoknak és Tiborczoknak nem lesz aggódnivalójuk, mikor benyújtják ezeket a pályázatokat, sok magyar kis- és közepes vállalkozás pedig úgy jár, mint a többi pályázattal járt, korábban: beadja a pályázatot, de a végén nem fog nyerni. 

Ráadásul Molnár szerint az, hogy Palkovics László sajtótájékoztatójából kimaradt, mekkora lesz a bérplafon, ami fölött nem jár majd a támogatás, azt jelzi, hogy nem lesz túl magas. A turizmuson kívül a kkv-k kezét is elengedte a kormány a DK képviselője szerint, támogatást ugyanis nem kapnak, csak hitelt, adósságot.

MSZP: A kormány folyamatosan két-három hét késésben van

A Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóth Bertalan is tartott online sajtótájékoztatót Palkovics László bejelentésére reagálva, kiemelve, hogy a párt szerint a kormány folyamatosan késésben van a gazdasági lépésekkel, emiatt pedig mára közel 100 ezer ember veszítette el a munkahelyét. 

Az MSZP úgy látja, hogy a kormány bejelentett bértámogatási rendszere nem segít azoknak a kkv-knak, amelyeknek már nincs bevételük, és azoknak sem, akik már elveszítették a munkájukat. A kormány külföldi példákra hivatkozik a programjában, de nem vesz figyelembe olyan példákat, mint például Románia, ahol a kormány nemcsak a rövidített munkaidőben dolgozóknak, de minden dolgozónak átvállalja a bére 75 százalékát. 

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány minden dolgozó bérének a fizetését vállalja át az átlagkeresetig.

A párt emellett követeli azt is, hogy az álláskeresési támogatást a mostani 3 hónapról 9 hónapra állítsák vissza, az összegét pedig minimum 100 ezer forintra emeljék meg. 

 Tóth Bertalan szerint a kormány csomagjának családvédelmi pontjai sem adnak igazán megoldást a családok problémáira, ugyanis ebben az évben ezek semmilyen pluszforrást nem biztosítanak. A bejelentett 13. havi nyugdíj visszavezetése is leghamarabb jövőre jelent pluszpénzt. Ezért az MSZP azt javasolja, hogy 6,5 százalékkal emelje a kormány a nyugdíjakat, a különbözetet pedig most fizesse ki. 

Az MSZP is úgy látja, hogy a gazdasági csomag bizonyos elemei kifejezetten a kormányhoz közeli oligarcháknak kedveznek. A pártelnök a turizmusnak nyújtott 600 milliárd forintos beruházási hitelkeretet emelte ki, amiből a szállodaiparba bevásárolt Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és társaik érdekeltségei járhatnak jól. 

LMP: Mészáros Lőrinc is fizessen különadót

Az LMP nevében Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke reagált a kormány bejelentéseire. A zöld párt is úgy látja, hogy megkésettek a kormány intézkedései, emiatt sok olyan munkahely veszett el, amelyek megmenthetőek lettek volna. Az LMP szerint is probléma, hogy a munkanélküliekkel nem foglalkozik a csomag, ezért ez a párt is az álláskeresési járadék megemelését és 9 hónapra nyújtását javasolja. 

Schmuck kiemelte, hogy a programban nincs szó az élelmiszer-biztonságról, pedig segíteni kellene a gazdákat, az őstermelőket is, nem csak a „hűbérbirtokosokat”. A párt azt javasolja, hogy a mezőgazdaságban dolgozóknak is járjon jövedelemkiegészítés. 

A párt társelnöke arról is beszélt, hogy az intézkedések fedezete homályos, de javasolják, hogy ne csak a bankok és a kereskedelmi láncok fizessenek különadót:

Az LMP szerint be kellene vezetni az osztalékadót, amellyel Mészáros Lőrinc is milliárdokkal járulna hozzá a válságkezeléshez.

„Azok szolidaritására is szükség van, akik nagy vagyonokra tettek szert, nem utolsósorban a rendszer kegyéből” – mondta Schmuck, aki a leggazdagabbakra kivetett szolidaritási adó bevezetését is javasolta a kormánynak.