Erősödött a forint Matolcsy bejelentése után

2020.04.07. 15:57

Jelentősen erősödni kezdett a forint Matolcsy György keddi  bejelentése  után, amelyen a jegybankelnök gyakorlatilag kamatemelést jelentett be, egyéb gazdaságélénkítő intézkedések mellett. 

A Portfolio.hu összeállítása szerint kedd reggel még 363 forint fölött volt az euró árfolyama, a forint viszont már reggeltől erősödni kezdett, délelőtt 10 körül már 360 forintnál járt árfolyam, majd fél 2 körül újra erősödni kezdett, így délután 3 körül már 356,6 forintba került egy euró, egy dollár pedig 326,9 forint volt. 

forint yahoooo.PNG
Fotó: Yahoo Finance

Az elmúlt hetekben meredeken zuhant a forint árfolyama, április elsején egészen 369,4 forintig esett az árfolyam. Ennek oka elemzők szerint egyrészt az volt, hogy az MNB nem szigorított igazán a kiemelkedően laza monetáris feltételeken, de az is közrejátszhatott, hogy a veszélyhelyzetről szóló törvény elfogadása után a nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy Orbán autokráciává változtatta az országot. Akkor végül a jegybank kamatemeléssel felérő bejelentése állította meg a forint mélyrepülését.