Palkovics tisztázta, mit is fizet ki az állam a cégeknek a rövidített munkaidőben

D MTZ20200404014
2020.04.08. 09:30

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden bemutatta a kormány újabb gazdasági csomagjának részleteit, de egyelőre még mindig nagyon sok kérdés van azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan működik majd. A tisztázásban pedig a kormány és a miniszter kommunikációja sem segít, mert elég nehéz értelmezni az eddigi nyilatkozatok alapján, hogy akkor végül is milyen segítséget nyújt az állam, és kinek.

Kedden például az egész magyar sajtó megírta a miniszter sajtótájékoztatójára alapozva, hogy a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknak egy bizonyos határon belül állja a fizetésük 70 százalékát.

Később viszont a miniszter adott egy interjút, amiből kiderült, hogy ez ebben a formában nem igaz. 

Palkovics az Inforádió műsorában telefonon bejelentkezett, és igyekezett elmagyarázni a kormány programját. Ebből kiderült, hogy a kormány nem annak a bérnek a 70 százalékát támogatja, amit a dolgozó a rövidített munkaideje alapján megkap, hanem annak a 70 százalékát, amit nem kap meg: a cégeknek májustól jelentkezniük kell a járási munkaügyi hivatalnál, meg kell mutatniuk, hogy mennyivel csökkent a rendelésállományuk, és az állam a kieső részt támogatja. Erre konkrétan rá is kérdezett a műsorvezető. Ez így hangzott.

„Tehát nem az 5 nap 70 százalékát fizetik.

Nem, a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.

Neki ezt meg kell mutatni, a járási munkaügyi osztályokhoz kell benyújtani ezeket a kérvényeket, neki meg kell mutatnia, hogy hogyan változtak a különböző számai, és a kieső munkaidőre vonatkozó bért, vagyis a költségének a 70 százalékát adja oda az állam.”

Az is kiderült az interjúból, hogy az állam azoknak a cégeknek hajlandó segíteni, amelyeknek a rendelésállománya maximum 50 százalékkal csökkent, egész pontosan 15 és 50 százalék között. Vagyis lehet, hogy lesz olyan cég, ahol a fizetések 15 százalékának a 70 százalékát fizeti az állam, máshol a fizetések felének 70 százalékát.

De ha egy cég a megrendeléseinek több mint a felét elvesztette, akkor nem számíthat támogatásra, 

legalábbis így lehet értelmezni a miniszter szavait. Palkovics arról is beszélt, hogy bár Németországban a Kurzarbeit program, amire a magyart alapozzák, úgy működik, hogy ha a cég három napig tud munkát adni, akkor a másik kettőben otthon marad a dolgozó, a magyar kormány azt szeretné, ha a munkavállaló nem maradna otthon, hanem a gyárban tenne-venne, elvégezne olyan feladatokat, amikre amúgy nem volt idő, vagy képzést kapna a munkahelyén. 

(Borítókép: Palkovics László az Antonov Airlines International Cargo Transporter ukrán légifuvarozó társaság Antonov 124-100M típusú teherszállító repülőgépének érkezésekor a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 4-én. A gép újabb egészségügyi védőfelszereléseket hozott Kínából Budapestre. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)  • Tippek
  • Babaváró hitel