Mihály
2 °C
16 °C

444: egymillió dolgozó támogatásával számol a kormány a rövidített munkaidő programban

2020.04.08. 15:22

Folyamatosan szivárognak ki a részletek a kormány kedden bejelentett rövidített munkaidejű bértámogatási programjáról, jóval a bejelentés után, egy Palkovics László miniszter által adott interjúból derült ki például, hogy a kormány a rövidített munkaidőben dolgozók kieső bérének a 70 százalékát fizetné meg, hogy csak májustól lehet igényelni a támogatást és hogy olyan cégekre szabták a programot, amelyeknek a megrendelései 15-50 százalékkal estek vissza. 

A 444.hu most még több részletet ír a programról egy a portál birtokába került, április elején készült kormányzati munkaanyag alapján. Persze nem biztos, hogy aztán végül úgy alakul majd a program, ahogy ebben a munkaanyagban szerepel, de azt látni lehet, hogy miben gondolkodott a kormány. Sok, az anyagban szereplő részlet pedig egybe esik azokkal, amelyekről Palkovics László itt-ott beszámolt már.

Az már kiderült korábban, hogy a kormány a dolgozók kieső bérének 70 százalékát támogatná, vagyis ha 50 százalékkal csökkentik a dolgozó munkaidejét, és ezzel a bérét, akkor ennek a kieső félnek a 70 százalékát fizetné ki az állam. Palkovics a bejelentéskor jelezte, hogy egy "igazságos plafonig" fizetne az állam, a munkaanyagból viszont kiderül, 

ez az igazságos plafon havi 75 ezer forint lenne, 

vagyis ha a kieső bér 70 százaléka ennél több, akkor is csak ennyit kapna a kormánytól a dolgozó. Azért ez sem semmi, egy konkrét eseten végig számolva a 444 cikke levezeti, hogy egy nettó 214 130 forintot kereső dolgozónál, akinek a munkaidejét 50 százalékkal lerövidítik, és az állam kifizeti a kieső 50 százalék 70 százalékát (ami ebben az esetben pont a 75 ezres plafon alatt marad), akkor végső soron a dolgozó kap havi 182 010 forintot, míg támogatás nélkül csak 107 065 lenne a csökkentett fizetése. Bár esélyes, hogy nem csökkentett fizetést kapna, hanem leépítenék. 

Az is kiderül az anyagból, hogy a kormány azzal számol, hogy átlagosan havi 64,5 ezer forintos állami bérkiegészítést kell majd fizetni az egymillió érintett dolgozónak, így

összesen havi 64,5 milliárd forintba, három hónap alatt összesen 193,6 milliárd forintba kerül majd a program. 

Ennek az összegnek a 13 százalékát, 25,17 milliárd forintot uniós pénzből állná a kormány, Európai Bizottság járvány idejére előirányzott munkahely-támogatási keretéből. Vagyis a magyar költségvetésnek összességében 151,6 milliárd forintba kerülne a bértámogatási program.