Idegesek az USA-ban a hatalmas szaúdi olajkitermelés miatt

2020.04.09. 08:21

Mintegy ötven amerikai republikánus képviselő levélben sürgette szövetségesét, Szaúd-Arábiát, hogy csökkentse az olajkitermelést, írja az MTI. Pontosabban Mohamed bin Szalmán herceghez, a szaúdi trónörökösnek írtak, akit az olajpiac stabilizálására sürgettek, azzal fenyegetve, hogy amennyiben nem lép, veszélybe sodorja az amerikai–szaúdi gazdasági és katonai együttműködést is. 

A világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport a tervek szerint csütörtökön tartja videókonferenciáját a termeléscsökkentésről.

Ha a királyság nem lép tisztességesen annak érdekében, hogy fordítson ezen a mesterségesen létrehozott energiaválságon, akkor arra fogjuk bátorítani az Egyesült Államok kormányzatát, hogy tegyen megfelelő lépéseket 

– írták.

Republikánus szenátorok még kedden törvényjavaslatot is benyújtottak, amelyben az amerikai védelmi rendszerek (Patriot rakéták és a THAAD védelmi rendszer), továbbá az amerikai csapatok Szaúd-Arábiából történő kivonását javasolják abban az esetben, ha Szaúd-Arábia nem hajlandó csökkenteni olajkitermelését. A javaslat sorsa azonban bizonytalan, részben mert a kongresszus április 20-ig nem ülésezik, részben pedig mert nem valamennyi republikánus szenátor támogatja az elképzelést.

James Inhofe, az Egyesült Államok egyik olajtermelő tagállama, Oklahoma szenátora például azt nyilatkozta, hogy inkább úgy szeretne nyomást gyakorolni Szaúd-Arábiára és Oroszországa is, hogy a kereskedelmi minisztériumot rábírja annak kivizsgálására, vajon a két ország nem ömlesztett-e dömpingáron nyersolajat a globális piacra.

Szaúd-Arábia és Oroszország a nyílt diplomáciai üzenetek szintjén egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáért, arra hivatkozva, hogy március 6-án Oroszország és Szaúd-Arábia nem volt képes megegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelését korlátozó megállapodás meghosszabbításának feltételeitől. Ráadásul azóta a járvány is durván csökkentette az olaj iránti keresletet a világban.

A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal zuhant.