IMF-igazgató: A nagy gazdasági világválság óta nem látott gazdasági recesszió jön

2020.04.09. 18:09 Módosítva: 2020.04.09. 19:48

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint a koronavírus-járvány olyan gazdasági recessziót okoz majd, amire az 1930-as évek elején lefutott nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva lesújtó képet festett a járvány okozta gazdasági hatásokról, szerinte még 2021 sem feltétlenül a kilábalásról fog szólni. Szerinte az a 9 billió dollár sem lesz elég a gazdaságélénkítésre, amit már eddig megszavaztak a különböző kormányok.

„Alig egy hónapja az egy főre eső jövedelem pozitív növekedését vártuk több mint 160 tagországunkban. Ma minden a feje tetejére állt, már azt látjuk, hogy több mint 170 országnál negatív lesz az egy főre eső növekedés” – mondta Georgieva.

Az IMF igazgatója megjegyezte, mivel nem tudni, meddig tart a járvány, nagyon bizonytalanok a kilátások, úgy véli, ha az év második felében csillapodik a járvány, 2021 már a részleges kilábalás éve lehet, de rosszabbodhat is a helyzet. Ezekből a gazdaságokból már több mint százmilliárd dollárt vontak ki a befektetők, háromszor annyit, mint a 2008-as gazdasági válság idején. 

A járvány a szegény és gazdag országot is sújtja, de a szegényebbek, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában jóval nehezebben birkóznak meg vele, és gazdaságilag is nagyobb károkat szenvednek el. Georgieva szerint a fejlődő országoknak több billió dollárnyi segélyre lesz szükségük, hogy megmentsék gazdaságukat.