Paszkál
10 °C
15 °C

4000 százalékot nyert eddig a járványon, pedig nem is látta előre

2020.04.09. 10:45

Az Universa Investments idei év első negyedévében több mint negyvenszeres a pénzt is produkált, pontosabban 4144 százalékos hozamot hozott a portfóliójuk egyik elemén, írja a Wall Street Journal. Miközben vezetőjének, Mark Spitznagelnek abszolút fogalma se volt arról, hogy mit fog hozni a járvány egy kiszivárgott ügyféltájékoztató levél szerint. 

Az Universa ugyanis olyan befektetési stratégiát folytat, amivel a befektetők olcsón fedezhetik a kockázatukat extrém piaci bezuhanások esetére.  Azaz a cég főleg nagyon olcsó eladási opciókat keres a felívelő időszakokban, emiatt normál időszakban rendszeresen kis tételeket veszít, akár évekig is. Azonban úgy tűnik, hogy hosszú távon azért bejönnek nekik a kicsi-nagy összeomlások, ugyanis például a válság utáni tíz évben simán lehagyta az S&P 500 tőzsdeindexet az alap, a mostani összeomlással nyilván le is körözte épp.

Spitznagel levelében azt írta, hogy fogalma sincs, hogy mi fog következni. Csak abban volt biztos, hogy ha nem ez a járvány fogja kipukkasztani a nagy jegybankok által fújt tőzsdei buborékot, akkor majd valami más. Korábban arról beszélt, hogy ha egy befektető 1 egységet veszthet a pozíciójával és 100-at nyerhet, mint az Universánál, akkor nem kell, hogy érdekelje, hogy pontosan mikor fognak bezuhanni piacok, egyszerűen csak nem akar lemaradni róla. A matematikus végzettségű Spitznagel egyébként a híres "Fekete hattyú" jelenségét népszerűen leíró Taleb barátja és üzlettársa.