Nemzetközileg is terjeszkedne a kormány által megtolt tehetséggondozó kollégium

2020.04.14. 19:32 Módosítva: 2020.04.14. 21:46

Szakmai és földrajzi értelemben is kiszélesítené tevékenységeit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a kormány április 9-én benyújtott törvényjavaslatának köszönhetően – írja az MTI.

A Miniszterelnökség múlt pénteken tájékoztatott arról, hogy a kormány törvényjavaslatot nyújtott be a nemzetközileg is versenyképes magyar felsőoktatás és a kiemelten tehetséges magyar fiatalok képzésének támogatása érdekében. A törvényjavaslat értelmében az MCC MOL- és Richter Gedeon-részvényeket kapna, közel 100 millió darabot, kb. 290 milliárd forint értékben, valamint a kollégium által használt két gellérthegyi, Somlói úti ingatlant is megkapná ingyen, amivel a tehetséggondozással foglalkozó alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá válik.

Kapcsolódó

A kormány részvényekkel és ingatlannal támogatná Orbán volt tanácsadójának alapítványát

A Tombor András által is alapított Mathias Corvinus Collegium közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá válik.

Ezzel a finanszírozási formával – aminek lényege, hogy az alapítvány a rendelkezésére bocsátott részvényvagyon hozamával gazdálkodik – olyan tehetséggondozó programot fognak működtetni és továbbfejleszteni, ami  szerintük „időtállóságával nemzedékeken keresztül fogja szolgálni a magyarság egészét”.

A cél megvalósítása érdekében azt tervezik, hogy az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) jelenlegi létszámát megsokszorozzák, így a már létező központok számát hétről több mint 30-ra növelik Magyarország határain innen és túl, így a jelenlegi 625 helyett több mint 3000 diák vehet majd részt képzésükben.

Ugyancsak kiterjesztik a középiskolás programjukat, néhány éven belül a jelenlegi létszám megháromszorozásával 4000 diák számára „nyújtanak fejlődési lehetőséget a Kárpát-medence minden területén”, írják.

Emellett egyetemi programjuk már meglévő budapesti és kolozsvári központjai mellé több újabb bentlakásos kollégiumot (például Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Győrben) hoznak létre a jelenlegi 200 diák helyett több mint 1000 diák számára elérhető képzésekkel.

Bővítésre készülnek továbbá a romákat támogató, a posztgraduális és posztdoktori programjaik, a nemzetközi és hazai szakmai konferenciáik, illetve a beszélgetéseik és a könyvkiadás területén is.

Mindezek mellett az összes programelemük számára „az oktatás minőségéhez méltó infrastrukturális hátteret” is szeretnének biztosítani, „a legmodernebb oktatási épületkomplexumok megalkotásával”.

Az MCC alapítója az a Tombor András, aki Orbán Viktor tanácsadója volt egyidőben, és Habony Árpád hitelezőjeként is felmerült korábban a neve.