Trump minden csekkre ráíratja a nevét, amit a válság miatt küld a kormány

2020.04.15. 15:53 Módosítva: 2020.04.15. 23:51

Donald Trump elnök neve rajta lesz minden egyes csekken, amit az amerikai szövetségi kormány a válságkezelő csomagja részeként kiküld az amerikai állampolgároknak – írja a BBC. Az amerikai pénzügyminisztérium tagadja, hogy emiatt később kapnák meg a rászorulók a támogatást, de az elnök kritikusai szerint még így is hallatlan, hogy a választások előtt az elnök politikai célokra használjon egy ilyen programot. 

Mint korábban írtuk, a kongresszus március végén megszavazta, Donald Trump pedig rögtön alá is írta azt a 2000 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot, amelynek részeként bizonyos éves jövedelem alatt minden amerikai polgárnak 1200 dollárt utal az állam. Trump már korábban jelezte, hogy azt akarja, hogy az aláírása szerepeljen minden csekken, amit a pénzügyminisztérium kiküld majd, de kiderült, hogy erre az elnöknek nincs felhatalmazása. Arra viszont van, hogy a nevét ráírják a csekkekre, úgyhogy Trump végül ezt a megoldást választotta. 

A csekkeket csütörtökön postázná a pénzügyminisztérium, viszont át kell írni a csekkek előállításához használt kódot, hogy Trump vágya teljesülhessen. 

Az amerikai történelem során ez az első alkalom, hogy az elnök neve szerepel valamilyen, a szövetségi kormány által nyújtott segélyen. Éppen ezért nagyon sokan fel is háborodtak, mert úgy látják, az elnök ezt az amúgy nem is tőle származó programot használná fel a maga fényezésére, különösen egy választási évben. Brian Schatz demokrata szenátor például azt mondta, Trumpnak fontosabb, hogy a neve rajta legyen a csekkeken, mint hogy azt időben megkapják a rászorulók, egy másik szenátor, Chris Murphy szerint pedig a lépés azt jelenti, hogy Trump számára Trump az első, Amerika csak másodlagos. 

Eközben a válság tovább mélyül az Egyesült Államokban. Eddig közel 17 millió ember veszítette el az állását, a legújabb hírek szerint pedig az ipari termelés több mint hét évtizede nem látott mértékben, 5,4 százalékkal csökkent , a kiskereskedelmi forgalom pedig 8,7 százalékkal esett vissza márciusban éves alapon.