Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Az USA-ban lassan nincs hova rakni a kitermelt olajat

2020.04.20. 10:37

Tovább folytatódik az olajár esése a világban, húsz éve nem volt olyan alacsony a nyersolaj hordónkénti ára, mint hétfőn, és lassan már nincs hova rakni a kitermelt olajat, ugyanis drasztikusan visszaesett a kereslet, írja a Bloomberg. A WTI hordónkénti ára 15 százalékot veszített az értékből, és 15 dollár alá esett, mivel az OPEC+ és a többi kitermelő ország nem tudja ellensúlyozni a járvány sújtotta gazdaság csökkenő olajigényét.

Komoly gondot jelent, hogy Amerikában lassan nincs hova rakni a fel nem használt olajat,

így az Egyesült Államokban jelentősen nyomott áron cserél gazdát a WTI-olaj az európai Brenthez képest, az sem elképzelhetetlen a Bloomberg szerint, hogy hamarosan a texasi kitermelőknek kell majd fizetniük, hogy átvegyék tőlük a nyersanyagot. Az oklahomai Cushingban található nagy olajtárolóban jelenleg 48 százalékkal több olaj van, mint februárban, a 76 millió hordós kapacitásból 55 millió hordónyi foglalt.

Bár az OPEC+-tagoknak sikerült megállapodniuk egy napi 9,7 millió hordós kitermeléscsökkentésben, úgy tűnik ez messze nem elég, hogy ellensúlyozni tudják a zuhanó keresletet. Vandana Hari szingapúri energetikai szakértő szerint az OPEC+-megállapodásnak nincs komoly hatása, 

az olajár lényegében a koronavírus kezében van.

A szakártő úgy véli, hogy amíg tartanak a járványügyi korlátozások az Egyesült Államokban, addig nem fog emelkedni az olajár.