A biztosítási ügynökök fele nem ment át a hatósági vizsgán

2020.04.21. 10:13

Kiadott a jegybank egy közleményt arról, hogy a pénzügyi közvetítők a járvány miatt online is hallgathatják most a tanfolyamaikat, amik a hatósági vizsgákra készítik fel őket.

Ennek kapcsán viszont megemlítették, hogy tavaly összesen 20 298 fő jelentkezett itthon a hatósági vizsgákra közülük 10 458 résztvevő tudott sikeres hatósági vizsgát letenni. Ez összesen

51,5 százalékos arányt jelent.

Annyit árultak még el, hogy ezen belül a legnépszerűbbek a biztosításközvetítői hatósági vizsgák voltak, itt átlagosan 54 százalékos sikerességi mutatóval vizsgáztak. A pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsgára jelentkezők 64 százaléka, a tőkepiaci üzletkötői hatósági vizsgázók 76 százaléka kapott tanúsítványt sikeres vizsgájáról 2019-ben. Nem részletezték, hogy ez pontosan hogy jött ki, mivel ez a három fő kategória van. Lehet, hogy csak sokan nem mentek el a vizsgáikra.

A vizsgához csak 8 általános kell, ha igazol mellé a jelentkező bizonyos szakmai tapasztalatot. A vizsgabiztossághoz már kell középfokú végzettség és több éves szakmai gyakorlat, vagy simán felsőfokú végzettség. Korábban rengeteg lehetett a csalás vagy messze túl alacsony színvonalúak lehettek a minimumkövetelmények, így például az MNB 2017-ben 52 képzőintézmény jogosultságát törölte.