Kedden újraindul a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

D  US20150120021
2020.04.23. 10:39

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában április 28-tól fokozatosan újraindul a termelés – közölte a cég az MTI-vel csütörtökön. Először egy műszakban folyik majd a munka, a gyártás újraindításánál szigorú, minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be. A gyár március közepén állt le a termeléssel más magyarországi autógyárakkal együtt a koronavírus-járvány miatt. 

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nek a Vasas és az MTSZSZ szakszervezettel kidolgozott megegyezése értelmében megmarad minden munkatárs alapbére a kecskeméti gyár újraindítása után. A megegyezés eredményeként a dolgozók kisebb pénzügyi áldozathozatalával továbbra is biztosítható a munkatársak munkahelye.

A megállapodás szerint a dolgozók vakációjuttatását csökkentik, bércsoporttól függő mértékben, áprilisra – a gyártás leállásának időszakára – pedig az úgynevezett jelenléti bónuszt nem fizetik ki. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a Mercedes-Benz gyára minden munkatársának alapbérét, valamint a 2018 végén kötött bérmegállapodás további elemeit – az ideiglenesen bevezetett egy illetve két műszakos gyártás ellenére – sikerül a gyár újraindítását követően is változatlanul megőrizni. A munkaidőszámla az alkalmazott munkaidőkeretben április 30-ával lezárul, és a megállapodás értelmében május 1-jétől egy új, 12 hónapos munkaidőkeret indul.     

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár több mint 4400 dolgozót foglalkoztat. 2019-ben mintegy 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A gyárban a Mercedes-Benz A-osztályt, valamint a négyajtós CLA Coupé és a CLA Shooting Brake modelleket gyártják – e két utóbbit kizárólag a magyarországi telephelyen. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele 2019-ben 3,7 milliárd euró volt, 2,7 százalékkal haladta meg a 2018-ast.

(Borítókép: Ujvári Sándor / MTI)