Korszerűsíti a piros FLIRT vonatokat a MÁV

BJASZ20180915020
2020.04.24. 13:33 Módosítva: 2020.04.24. 13:33

A MÁV korszerűsíti a FLIRT motorvonat flottáját, a 10-14 évvel ezelőtt beszerzett 60 darab piros színű motorvonat felújításáról a MÁV-Start Zrt. szerződést kötött a Stadler konzorciummal, a munkát a kormány 4,9 milliárd forint európai uniós forrással támogatja - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

A 60 darab FLIRT motorvonatot azonos műszaki színvonalra hozzák a később megvásárolt kék-fehér festésű, bizonyos részegységeiben modernebb és újabb gyártmányokkal. 

A tervek szerint az első motorvonat átalakításával nyár elejéig készülnek el, ezt követően a többi FLIRT átalakítása 2022 végéig fejeződhet be.

Ismertetik, hogy a 2006 és 2010 között beszerzett 60 darab FLIRT motorvonat típusa azonos a 2013-2016 között beszerzett 63 járműével, azonban a Stadler járműfejlesztéseinek köszönhetően a későbbi beszerzésű járműflottába az utazási igényekhez igazított részegységek kerültek.

A flotta egységesítése érdekében a Stadler konzorciumnak számos feladatot, fejlesztést kell végrehajtania 2022 végéig. Egyebek közt korszerűsítik

  • az utastájékoztató-rendszert,
  • laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat, USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé,
  • továbbfejlesztik az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket,
  • a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be,
  • a vakok és gyengénlátók tájékoztatására Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten,
  • korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek majd.

A korszerűsítéstől az utasok elégedettségének javulását, az utasszám további emelkedését, valamint az üzemeltetés és a karbantartás hatékonyságának további javulását várják.

(Borítókép: Jászai Csaba - MTI/MTVA)