Huszonöt százalékos visszaesés lehet az új autók vásárlásában idén a koronavírus miatt

2020.04.27. 17:02

A koronavírus miatt 25 százalékos visszaesés lehet az új személyautók értékesítésénél 2020-ban a magyarok a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) legfrissebb, módosított előrejelzése szerint - írja az MTI.

Az MGE eredetileg úgy számolt, hogy idén 155 ezer személyautót, 25 ezer kishaszonjárművet és 4500 nagyhaszonjárművet fognak forgalomba állítani hazánkban. Most azonban már csak 118 ezer személyautó, 22 ezer kishaszonjármű és 230 nagyhaszonjármű 2020-as forgalombaállítására látnak esélyt Magyarországon. 

Áprilisra és májusra akár 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tart az MGE a személyautó és kisteherjármű kategóriában a járvány miatt életbe léptetett válságintézkedések és a gyárbezárások miatt. Arra készülnek ugyanakkor, hogy a kiesést a második félévi értékesítés bizonyos mértékben kompenzálhatja.

A motorkerékpárok eladásában szintén 25 százalék körüli visszaeséssel számolnak. Ebben a szegmensben a piac visszaállását az is befolyásolja, hogy a termék szezonális jellegű, így a téli forgalomnövekedés kevéssé valószínű.

A többi jármű kereskedelmére viszont jó hatással lehet, ha a szállítási igények a gazdaság egyéb területeinek helyreállása érdekében emelkedni fognak.