3,2 milliárdot kér Balatonfüred a Mészáros Lőrinc által üzemeltetett kemping fejlesztésére

2020.04.28. 09:07

3,2 milliárd forintos egyedi támogatást kér Balatonfüred polgármestere a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a kemping fejlesztésére – írja a 24.hu. A fideszes Bóka István vezette képviselő-testület konferenciatermet és mélygarázst építene a kempingbe, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket”. A város tulajdonában álló kempinget egyébként Mészáros Lőrinc cége, a Balatontourist Kft. üzemelteti. 

A tervezett fejlesztés első ütemében (1,481 milliárd forint támogatás és 225 millió önrész a várostól) megépülnének a fenti épületek, a homályosabb második ütemben (1,943 milliárd forint támogatás és 880 millió forint önrész) „a teljes terület megújítását, szolgáltatásfejlesztést, kereskedelmi és vendéglátó funkciók megújulását és a teljes környezetrendezést” végeznék el.

Ez így összesen többe kerül, mint egy másik, már zajló, szintén grandiózus projekt, a 142 hajót befogadni képes kikötő és a hozzá kapcsolódó szálloda felépítése, amelyhez 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szabadics Zoltán SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.-je. Szabadics korábban több Mészáros-közeli balatoni projektnél tűnt fel.

Azt még nem tudni, megkapja, megkaphatja-e a város a kért támogatást, sőt, ha az MTÜ-n múlik, valószínűleg a döntés után sem derül ki, hiszen a közpénzből fizetett egyedi támogatások rendszere kívülről teljesen átláthatatlan – korábban csak azokat a nyertes projekteket tették fel a honlapra, amelyekről a 24.hu külön érdeklődött. A mechanizmusról a sajtó érdeklődésére mindössze annyit közölt a turisztikai ügynökség, hogy  „egyedi – ad hoc jellegű – támogatási kérelmekről” van szó, amiket „egyedi döntés útján támogattak”.