12 ezer dolgozóját készül kirúgni a British Airways

2020.04.28. 19:46 Módosítva: 2020.04.28. 21:25

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzet miatt a British Airways (BA) 12 ezer dolgozóját készül elbocsátani, erről a szakszervezeteket is értesítették, írja a Sky News. A BA-nak összesen 42 ezer alkalmazottja van, a leépítés tehát a teljes létszám több mint negyedét érinti. 

Erre azért kényszerült a légitársaság, mert a British Airwayt birtokló IAG az első negyedévben 535 millió font veszteséget könyvelt el, ennek nagy részét a BA termelte. Úgy számolnak a vállalatnál, hogy évekbe telhet, mire visszaáll a 2019-es utasszám, jelenleg az is bizonytalan, mikor indulhat újra a légi közlekedés. A bajokat jelezte, hogy a British Airways áprilisban 22 ezer dolgozóját küldte szabadságra. 

Nem csak a British Airways került nehéz helyzetbe a légi közlekedés leállásával. A Lufthansa 9 milliárd eurós hitelt készül felvenni a német államtól a túlélés érdekében. A Lufthansa Group (ide tartozik a Lufthansa, a Swiss, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a Eurowings) 1,2 milliárd eurós veszteséggel zárta az első három hónapot, csak márciusban 47 százalékkal csökkent a cégcsoport bevétele. Alex Cruz, a British Airways vezérigazgatója azt írta a dolgozóknak címzett levelében, hogy nem számíthatnak állami segítségre, ezért kellett meghozniuk ezt a fájdalmas döntést.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) elemzése szerint nem túl fényesek az iparág kilátásai: becsléseik szerint a tavalyi szinthez képest 1,2 milliárddal csökkenhet az utasok száma 2020 szeptemberére. A légi cégeket tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss elemzése pedig azt mutatja, hogy idén 314 milliárd dollárral kevesebb bevétellel számolhatnak a csökkenő kereslet és az utazási korlátozások miatt. Ez a teljes tavalyi iparági árbevétel 55 százaléka.